Technische gegevens etspers JW-120

Plaatformaat (bed)

120x220cm

Diameter van de bovenwals

19 cm

Dikte van het bed

2 cm

Wanddikte van de walsen

2,2 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

19 cm

- Lengte (van de zijframes)

192 cm

Werkhoogte van de pers

88 cm

- Breedte (incl. spaakwiel)

150 cm

Dikte van de stalen zijframes

4 cm

- Hoogte

160 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

10 cm

Lengte van de walsen

120 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 30

Gewicht van de pers

650 kg

Diameter van het handwiel

92 cm

Verhouding tandwielkast

1:10

Minimale breedte nodig bij het vervoeren van de komplete pers, zonder tandwielkast en handwiel

De pers kan geleverd worden met een aantal opties; zwenkwielen en een legbord onder de pers. Ook kan de pers worden voorzien van een hydraulisch druksysteem, waarbij de pers op druk gezet wordt met een hydraulische handpomp. Hierdoor is de druk aan beide kanten gegarandeerd hetzelfde en kan de druk worden afgelezen op een manometer.

Deze persen hebben, via een tandwielkast, de aandrijving op de onderwals. Het zware handwiel zorgt, mede door een overbrengingsverhouding van 1:10 van de tandwielkast, voor een soepele "loop". De kunststof plaat loopt tussen nastelbare zijgeleiders, die aan de zijframes gemonteerd zitten.
Als de drukspindels worden losgedraaid, komt de bovenwals vanzelf omhoog. Dit maakt het drukken van hout- en linosnedes gemakkelijker. Men kan stapeltjes karton of leer onder de drukspindels plaatsen, waardoor de bovenwals wat "flexibeler" wordt. (Kleine toelichting; In vroegere tijden waren de zijframes van etspersen uitsluitend uit gietijzer gemaakt. Zeker het toenmalige gietijzer was slecht bestand tegen trekspanningen. De frames konden dus gemakkelijk breken, zeker als er een "piekspanning" in het materiaal optrad als gevolg van een "ongelukje" (burijn op de plaat laten liggen b.v.) Als breukbeveiliging is indertijd leer of karton onder de drukspindels geplaatst. Hierdoor zal de piekspanning opgevangen worden door het stapeltje leer, waardoor de frames minder snel zullen breken. Later zijn de gietijzeren frames vervangen door stalen frames. Staal kan zeer goed trekspanningen opvangen, dus de als beveiliging was het stapeltje leer niet meer nodig. Druktechnisch is het stapeltje leer of karton alleen nog van belang als de drukvorm niet goed vlak is (bijvoorbeeld bij lino- of houtsnedes). De bovenwals wordt iets flexibeler vanwege het stapeltje karton, waardoor de wals een onregelmatig oppervlak van de drukvorm iets gemakkelijker kan "volgen")
Zowel de bovenwals als de onderwals zijn uitgevoerd met kogellagers. Indien nodig komen we deze pers bij de klant monteren. In veel situaties kan de pers immers niet kompleet gemonteerd geleverd worden. Onze garantie van 10 jaar is alleen geldig als iemand van Polymetaal of van een "dealer" aanwezig is bij de eindmontage van de pers. We kunnen de pers ook kompleet gemonteerd, op een pallet, naar U toesturen. Eventueel, indien nodig, kunt U de pers demonteren en in het atelier weer monteren aan de hand van de gedetailleerde beschrijving van de montage/demontage, maar dan kan Polymetaal niet de verantwoordelijkheid nemen voor de eindmontage. Onze voorkeur is echter om de pers, kompleet gemonteerd, naar de klant te sturen.

Optie 1. JW-120 met zwenkwielen. Helaas nog geen foto beschikbaar met zwenkwielen

Optie 2. Op de afbeelding is een JW-100 met legbord te zien.
Klik hier voor grotere afbeelding

Optie 3. De JW-120 pers kan worden uitgevoerd met een hydraulisch druksysteem. (Afbeelding is de JZM-150 die standaard een hydraulisch druksysteem heeft).
Met een handpomp wordt het systeem op druk gezet. Onder de drukspindels zijn hydraulische cylinders geplaatst, die de bovenwals naar beneden drukken. Op een manometer kan de druk worden afgelezen.

Klik hier voor grotere afbeelding

Normaal gesproken wordt een bed van een etspers beveiligd met houten stoppen. Het voorkomt dat het bed uit de pers kan vallen. Echter, deze houten stoppen bieden niet voldoende veiligheid volgens de hedendaagse regels. Dat is de reden dat deze persen uitgevoerd zijn met een extra beveiligingssysteem (zie de pijlen) , waardoor het onmogelijk is dat het bed uit de pers valt. Deze extra veiligheidsmaatregelen zijn verplicht in een schoolomgeving.