<

Technische gegevens etspers JZM-125

Plaatformaat (bed)

136x250cm

Diameter van de bovenwals

30 cm

Dikte van het bed

2 cm

Wanddikte van de walsen

3,2 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

32 cm

- Lengte (van de zijframes)

240 cm

Werkhoogte van de pers

88 cm

- Breedte (incl. handwiel)

185 cm

Dikte van de stalen zijframes

5 cm

- Hoogte

160 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

10 cm

Lengte van de walsen

125 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 30

Gewicht van de pers

1350 kg

Diameter van het handwiel

92 cm

Diameter assen in de lagerblokken

8 cm

Minimale breedte nodig bij het vervoeren van de komplete pers, zonder tandwielkast en handwiel

De etspersen in de JZ serie zijn zeer zwaar uitgevoerd. Dit zijn de kenmerken;

  • Niet de walsen worden aangedreven, maar het bed. Dit maakt uiteraard de technische constructie meer ingewikkeld, maar heeft als voordeel dat "slip" is uitgesloten. Het bed wordt aangedreven met behulp van twee "tandheugels", één aan elkekant van het bed. Deze tandheugels worden aangedreven door een tandwielsysteem.
  • Zoals bij al onze persen het geval is, rust de bovenwals op drukveren. Als de drukspindels worden losgedraaid gaat de wals mee omhoog, hetgeen heel handig is bij het afdrukken van hout- en linosneden.
  • Onder de drukspindels is een hydraulische cylinder geplaatst. Deze cylinders zijn d.m.v. een hydraulische leiding met elkaar, en met een handpomp verbonden. Deze handpomp is aan de kant van het handwiel op het zijframe gemonteerd. (nog niet te zien op bovenstaande foto). Dit systeem maakt "het op druk zetten" van de bovenwals heel gemakkelijk. De "normale" drukspindels worden gebruikt voor het vertikaal verplaatsen van de bovenwals. Zodra de bovenwals in de goede positie is, kan met de hydraulische pomp de wals op druk gezet worden. De maximale drukkracht per kant is 10.000 kg. Dit betekent dat de wals totaal een maximale kracht uitoefent van 20 ton (20.000 kg). De exacte kracht kan worden afgelezen op de manometer. Standaard zijn de twee hydraulische cilinders met elkaar verbonden, zodat de drukkracht aan beide kanten van de pers altijd hetzelfde is. Met dit hydraulisch druk- en meetsysteem kan men de omstandigheden van een eerdere druk, als die zijn vastgelegd, eenvoudig nabootsen.
  • Deze persen zijn uitgevoerd met een "slipkoppeling". Stel dat iemand, per ongeluk, een schroevedraaier of iets dergelijks op het bed laat liggen. Dit kan leiden tot beschadiging van de walsen. Om een dergelijke beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen, is er de slipkoppeling ingebouwd. Zodra het bed in de beweging wordt geblokkeerd, slipt de koppeling en stopt het bed. Het "koppel" waarbij de koppeling gaat slippen kan en moet worden ingesteld door de drukker.
  • De vier "voeten" van de pers hebben een stelmogelijkheid. Hiermee kan de pers nauwkeurig worden gesteld. Het is van belang om de pers zoveel mogelijk waterpas te stellen. Belangrijker is echter dat hiermee de onderlinge positie van de frames en de walsen kan worden gesteld.

Klik op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie:

Voorkant van etspers JZM-serie
Handpomp en handwiel
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Voorkant met hydraulische cilinder en deel van handwiel.
Op de manometer kan de werkdruk worden afgelezen
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Achterkant van etspers JZM-serie
Hydraulische cylinder zichtbaar
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Achterlant van etspers JZM-serie, met groot tandwiel met daarin "anti-overbelasting-koppeling"
Dit is een beveiligingssysteem om schade aan de pers te voorkomen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Optie; JZM pers op zwenkwielen
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Optie; JZM pers met een roterend viltsysteem. Op de afbeelding is een JZE-pers (electrisch) te zien met een roterend viltsysteem. Met dit systeem kan er maar één laag vilt worden gebruikt, dus geen meerdere soorten vilt op elkaar.