Tramas de medios tonos

zeer vergrootte detailtekening van de structuur van een aquatint raster (random dot raster of stochastisch raster)


Wat is het verschil tussen het Deense en het Belgische raster?

De tekst is afkomstig van de fabrikant van de Belgische rasters.

  • De Belgische rasters zijn in het verleden ontwikkeld op basis van de destijds noodzakelijk geachte eisen voor fotogravure. De densiteit van de Belgische rasters is daarom veel hoger dan de Deense rasters (min. 2,5 à 2,8). Dit heeft echter alleen te maken met het productieproces.
  • Beide rasters zijn bruikbaar op allerhande belichtingsapparatuur, dus ongeacht de densiteit van de zwarting. Die kan gemeten worden met een eenvoudige doorzicht-densitometer die destijds in > alle donkere kamers werd gebruikt in de reprografie-afdeling.
  • Het grootste verschil zit in de belichtingstijd die nodig is om fotopolymeren een voorbelichting te geven. Vergelijkbaar met het voorbelichten van het handmatig rasteren van foto's (cfr.: donkere kamertechniek uit de reprografie!) Zowel de zwartingsdensiteit van het raster en het belichtingselement (lamp + vacuum) spelen daar samen een rol in. Testen op een eigen instalatie is hierbij de boodschap.
  • Hoe groter de densiteit van de zwarte punt op een raster hoe scherper de overdracht van die punt kan worden, zelfs bij lange of zeer intense belichting. (Uiteraard onder voldoende vacuum!) Dit heeft verschillende voordelen; niet alleen op de fotopolymeerfilms, maar ook bij het gebruik van fotopolymeerplaten op staalbasis. De scherpte van de overdracht wordt pas echt voelbaar als je deze toepassingen gaat gebruiken voor meerkleurendruk en zelfs quadri's die zowel in typo als in diepdruk kunnen uitgevoerd worden.

!

Aquatint trama de medios tonos, Danesa, 30,5 x 43 cm

Deens
Unas dias. Si no está en stock, es posible un tiempo de entrega de varios semanas
022402
Peso: ..

la trama se enrolla en un tubo de cartón

Aquatint trama de medios tonos, Danesa, 54 x 79 cm

Deens
Unas dias. Si no está en stock, es posible un tiempo de entrega de varios semanas
022400
Peso: ..

la trama se enrolla en un tubo de cartón