Puretch processing guide written by Jennifer Page, Cape Fear Press. All rights reserved ©2001-2015. Translation Hugo Bos.

Aanwijzingen voor het belichten van Puretch met zonlicht 

Puretch kan uitstekend belicht worden d.m.v. de zon. De zon is het ultieme puntlicht en de stralen zijn praktisch parallel. Belichting is snel, gratis en gemakkelijk. Lees echter eerst de gebruiksaanwijzing.

Benodigde materialen:

  • mineraal oplosmiddel (alcohol) of een geconcentreerd Citroen schoonmaakmiddel
  • bloemenspuit met gedestilleerd water
  • zwart zeil of karton
  • papieren doeken

DE DIA-POSITIEF
Een vloeistof wordt gebruikt om een goed kontakt te krijgen tussen het oppervlak van de film en de plaat. Er zijn drie types film die hiervoor kunnen worden gebruikt: inktjet film, laserfilm en Kodalith of imageset transparant. De Kodalith en de laserfilm kunnen water als vloeistof gebruiken terwijl voor de inktjet een mineraal oplosmiddel of een geconcentreerd citroen schoonmaakmiddel moet worden gebruikt. Als je een originele tekening wilt gebruiken is het een goed idee om er eerst een digitale copy of een fotocopy van te maken. Inktjets, kodaliths of laster prints worden niet beschadigd als de juiste vloeistof wordt gebruikt. Lamineer de Puretch op de plaat volgens de gebruiksaanwijzing. Giet een kleine hoeveelheid van de alcohol of het CitraSolv op het midden van de plaat direct op de Puretch (top plastic beschermlaag is nog aanwezig). Leg de dia-positiv met de inkt kant naar beneden op de plaat en wrijf dan met een zachte papieren doek zodat er een goed kontakt is tussen de film en de Puretch/plaat.

Belichting
Het moet een zonnige dag zijn zonder bewolking. De eerste belichting moet ongeveer 12 seconden duren. Zo nu en dan tersten met de Stouffer schaal is goed, want de condities veranderen in de loop van het jaar. Gebruik gedestilleerd water om de Stouffer op de Puretch te leggen. Doe een test in het midden van de winter en in de zomer en gebruik dit als richtwaarden voor de rest van het jaar. Houdt de te belichten plaat recht in de zon. Verwijder de "sluiter" voor de benodigde tijd. Ga met de plaat naar de donkere kamer voor de normale ontwikkelingsprocedure.