Puretch processing guide written by Jennifer Page, Cape Fear Press. All rights reserved ©2001-2015. Translation Hugo Bos
Gebruiksaanwijzing Puretch fotopolymeerfilms |
PURETCH is de dunste fotopolymeerfilm die verkrijgbaar is. Het wordt gebruikt als een lichtgevoelige etsgrond, die met water oplosbaar is. Het is milieu-vriendelijk en is in staat om met een hoge resolutie afbeeldingen weer te geven. Met deze film is het niet langer nodig om fotopolymeerlagen te verdunnen (zoals bijvoorbeeld bij ImagOn of Riston) om een geschikte laagdikte te krijgen om als etsgrond te gebruiken. Het verdunnen van fotopolymeerfilms stelt de emulsie bloot aan zuurstof, waardoor de werking van de emulsie negatief wordt beïnvloed.
Puretch is niet te gebruiken voor "Intaglio-Type". De laagdikte is te gering om er een struktuur in te maken die drukinkt in voldoende mate vasthoudt. Als U Puretch gaat gebruiken voor Intaglio Type zult u niet in staat zijn om diep-zwart te drukken.
Als etsgrond is deze film ideaal. Geen andere fotopolymeerfilm (verdund of niet) geeft deze drukresultaten.
Benodigde materialen:
- Gedempt licht (om film niet te belichten)
- Ajax, of andere ontvetter
- scherp "stanley-mes"
- papieren handdoekjes
- blakband en punaises
- bloemenspuit
- gedestilleerd water
- 100% natrium carbonaat (soda)
- trekker met stevig scherp rubber blad
- foto-ontwikkelbak
- verhitting; droogkast of haardroger
- klok
HET VOORBEREIDEN VAN DE PLAAT. Een schone plaat is erg belangrijk voor een goede hechting van de film, en alle sporen van schoonmaakmiddelen en poetsmiddelen moeten worden verwijderd. Maak de plaat goed schoon een schoonmaakmiddel als Ajax (schuren) totdat elk spoor van vet verwijderd is. Spoel de plaat goed schoon met water en maak de plaat daarna goed droog met een papieren keukenrol. Als koper gebruikt wordt, is het het beste om ook alle koperoxyde op de plaat te verwijderen. Dit wordt gedaan met een oplossing van water, azijn en zout. Poets de plaat daarna weer goed schoon.Als de plaat schoon is, spoel hem dan af met gedestilleerd water en droog de plaat met papier. Lamineer de plaat zo snel mogelijk om nieuwe oxidatie te voorkoen.
LAMINEREN (=opbrengen van de film op de plaat)
- Snij een stuk film af dat iets groter is dan de plaat of afbeelding. Doe dit in een ruimte met gele gedempte verlichting, om belichting van de film te voorkomen. De film wordt met punaises vastgezet op een plaat zachtboard met de matte kant naar boven. Zet de film eerst vast en knip daarna op maat (fotos 1 en 2.)
- De film is opgebouwd uit drie lagen. De buitenste twee lagen dienen ter bescherming van de binnenste fotopolymeerlaag.. Verwijder de binnenste laag eerst (mat plastic). Dit kan worden gedaan door met een punaise de film door te prikken bij een hoek en daarna weg te trekken, zodat de matte laag plaatselijk los komt. Maak nu de hoek opnieuw vast en trek de matte film laag er af.
- Met een bloemenspuit gevuld met gedestilleerd water wordt de bovenkant van de film gelijkmatig nat gemaakt (foto 4.) Maak ook de plaat vochtig. Haal de twee dichtstbijzijnde punaises weg en trek vervolgens de film los van de andere twee punaises. Leg de film over de bevochtigde plaat, met de resterende beschermlaag naar boven. Probeer luchbellen te voorkomen. Als er plooien zijn, til de film snel op zodat ze verdwijnen. Spuit de bovenkant van de film weer nat en probeer met de trekker met bewegingen vanuit het midden alle luchtbellen en plooien weg te halen. Snij daarna de overstekende stukken film weg met een scherp mes.
- Door de plaat en de film te verhitten ontstaat er naast droging een goede hechting. Zonder verwarming zou u meer dan een uur moeten wachten totdat de plaat van zichzelf droog genoeg is om belicht te kunnen worden. Koper geleidt warmte snel dus kan dit verwarmen op een aantal manieren gebeuren; met een verwarmingsplaat, een haardroger of met een droogkast. Het verwarmen tot ongeveer 50-70°C gedurende een paar minuten zal het vocht verwijderen en de hechting verbeteren. Grotere platen hebben relatief iets meer verwarming nodig dan de kleinere platen.
BELICHTING Het is het beste om de belichtingstijden te testen met behulp van een "stappen-schaal" die op een vergelijkbare manier gemaakt is als de halftoon postitieve afbeeldingen die tijdens de feitelijke belichting worden gebruikt. Een voorbeeld van een "stappen-schaal" is de "Stouffer grijswaarden stappenschaal". Als met deze schaal wordt belicht en ontwikkeld, dient de laatste zichtbare stap tussen 6 en 9 te liggen. Een vacuümframe wordt aanbevolen tijdens het belichten omdat dan het kontakt tussen afbeelding en fotopolymeer optimaal is. Plaats het dia-positief met de beeldzijde direct op de film in het vacuümframe. Voor kleinere formaten is een kontaktraam, zoals geleverd bij de Polymetaal belichtingseenheden ook prima; het is alleen (nog) beperkt tot het formaat 25x30cm. Belicht de film met een UV-puntbron (dus niet met UV TL-buizen). De afstand van de lichtbron moet en minste 1,5 x de lengte van de diagonaal zijn van de plaat. Opmerking; Het is het beste om met behulp van de "Stouffer" een plaat te belichten en te ontwikkelen om zo de optimale belichtingstijd te vinden. Als je geen "Stouffer" hebt is een belichting d.m.v. een stappentest (opschuivende kartonnen bedekking van de plaat) dfe beste manier om de juiste belichtingstijd te vinden. Als de kleine punten niet volledig ontwikkeld worden en ge-etst worden, is de belichtingstijd waarschijnlijk te lang.
ONTWIKKELAAR De ontwikkelaar is oplossing van water en 1% soda. Weeg 10g soda (watervrije soda!) af, en laat het oplossen in een kleine hoeveelheid warm water. Voeg dan water toe op kamertemperatuur tot totaal 1 liter.
SPROEIEND ONTWIKKELEN Sproeiend ontwikkelen is de industriële methode en geeft scherpere randen na het ontwikkelen, in vergelijking met het ontwikkelen in een foto-bak. Bij het sproeien wordt onbelichte fotopolymeer gemakkelijker verwijderd zonder de belichte fotopolymeer te beschadigen. Gebruik hiervoor een verfspuit met een relatief grote opening (het lieftst een lage-druk-spuit). Zorg dat het pistool in een grote kegel spuit. Verwijder nu, in de kamer met het gedempte licht de beschermlaag van de fotopolymeer. Zorg dat er geen polymeer aan de beschermlaag blijft kleven. Het weghalen van de beschermlaag vereist enige routine. Het kan met de palm van hand. Soms helpt het ook door voor het afpellen een hoekje in te smeren met ontwikkelvloeistof. Trek in een soepele beweging de beschermlaag er af. Als de plaat goed is schoongemaakt en verhit en gedroogd, kan het weghalen van de beschermingslaag geen probleem zijn. Zet de plaat rechtop in een gootsteen, met een plexiglas spatscherm er achter, kleine plaatjes kunnen gewoon in de gootsteen worden gelegd. Besproei de plaat direct na de belichting, regelmatig over het hele oppervlak. Sproei met intervallen van 5-10 seconden. 60% van de totale sproeitijd dient om de niet belichte fotopolymeer de verwijderen en 40% van de sproeitijd is nodig op het blootliggende koper schoon te maken. Spoel de plaat met warm water en maak het droog met keukenpapier. Het voordeel van de sproei-methode is ook dat de ontwikkelaar altijd vers is.
ONTWIKKELEN IN EEN FOTO-BAK Giet de ontwikkelaar, op kamertemperatuur, in een foto-bak. Verwijder de beschermlaag van de film. Zorg dat er geen polymeer aan de beschermlaag blijft kleven. Het weghalen van de beschermlaag vereist enige routine. Het kan met de palm van hand. Soms helpt het ook door voor het afpellen een hoekje in te smeren met ontwikkelvloeistof. Trek in een soepele beweging de beschermlaag er af. Als de plaat goed is schoongemaakt en verhit en gedroogd, kan het weghalen van de beschermingslaag geen probleem zijn. Leg de plaat direct in de ontwikkelaar na het belichten. Ontwikkel met een zachte nylon spons gedurende ongeveer 1,5 minuut. Spoel de plaat met warm water en maak het droog met keukenpapier. Kontroleer of koper in sommige delen echt bloot ligt door met een penseel een klein beetje ijzer-chloride op te brengen. Als het koper donker verkleurt is het goed, als er niets gebeurt moet er nog iets langer ontwikkeld worden. U kunt ook met een loupe de koperplekken controleren. Spoel de plaat af met warm water an droog het met keukenpapier, vervolgens in de droogkast of met de haardroger. ontwikkeltip: Sproeiend ontwikkelen, sproeiend afspoelen en drrogf maken met hete perslucht is de beste methode, zeker voor grijswaarden met een resolutie van 1440 dpi of fijner. Op deze manier kan namelijk mechanische beschadiging van de kwetsbare fotopolymeer worden voorkomen. Kijk op de volgende pagina voor meer informatie: Grijswaarden
UITHARDEN. Hardt de laag uit in zonlicht of met de belichtingskast, totdat de etsgrond blauwachtig-paars is. De plaat is nu gereed om normaal geëtst te worden in ijzer-chloride of een ander etsmiddel. Puretch is voldoende sterk om in ieder geval een keer mee te proefdrukken om daarna weer door te gaan met het etsen. Wees wel voorzichtig met het ininkten van de plaat hiervoor. U gebruikt dan de fotopolymeer niet als een etsgrond tijdens het proefdrukken maar als "Intaglio-type" terwijl de laagdikte hiervoor eigenlijk te gering is. De toonwaardes tijdens dit proefdrukken kunnen wel iets anders zijn dan de uiteindelijke toonwaardes na het etsen.
FOTOPOLYMEERLAAG VERWIJDEREN. Uitgeharde fotopolymeer kan worden opgelost in een foto-bak met een sterke concentratie soda. Voor deze oplossing wordt 100 gram watervrije soda gebruikt op 1 liter water. Schoonmaakmiddel voor huishoudelijke ovens kan ook worden gebruikt voor het verwijderen van fotopolymeer maar het is niet milieu-vriendelijk; het bevat loog. |
|
1. Overnemen van de plaatmaat op zachtboard. |
|