Caligo


Caligo produceert drukinkten op oliebasis voor de hedendaagse graficus. We zijn een familiebedrijf en we maken drukinkten sinds drie generaties.

De Caligo inkten zijn leverbaar voor diepdruk, lithografie en hoogdruk. We maken ook speciale inkten voor toepassingen als Collotype en Typografie.

Enige tijd geleden hebben we de Safe Wash inkten geïntroduceerd (voor hoogdruk en diepdruk) Caligo Safe Wash inkten zijn op oliebasis, maar er is een emulgator aan toegevoegd waardoor ze schoon te maken zijn met zeep en water. Geen oplosmiddelen nodig.

Caligo is een van de weinige onafhankelijke inkt producenten die de ervaring en mogelijkheden hebben om drukinkten te maken van droge pigmenten. Dat betekent dat we de volledige controle hebben over ieder aspect van de productie - te beginnen met de selectie van de ruwe materialen tot het vullen van de blikken en tubes.

droog geel pigment

inktwals

blikken gele inkt

De meeste van onze inkten hebben ook de primaire (proces) kleuren; cyaan, magenta en geel (CMY) voor die grafici die grafiek maken met behulp van digitale kleurscheidingstechnieken en foto-mechanische druktechnieken.

We selecteren onze pegmenten op lichtechtheid, zodanig dat de lichtechtheid altijd minimaal 6 is op de Internationale Blue Wool Scale.

Traditionele Inkten

We maken traditionele drukinkten op oliebasis voor alle traditionele druktechnieken, zoals diepdruk (etsen aquatint) hoogdruk ( linosnede, houtsnede, houtgravure, flexografie en typografie) en offset inkten of inkten voor directe lithografie (van steen, metaal of fotografische platen).

ink colour charts

triple-roll-ink-mill

Caligo Inktproductie

Onze inktfabriek heeft unieke mogelijkheden voor de productie van Caligo inkten. We gebruiken traditionele methodes met droog pigment, lijnzaad standolie en inktwalsen. Daarnaast gebruiken we moderne technologie zoals het digitaal kleuren vergelijken.

Het mengen van kleuren

We werken graag met droog kleurrijk pigment, zoals de sterke kleuren van moderne organische pigmenten, de zachte tonen van de aardkleuren en de unieke schoonheid van niet organische pigmenten zoals ultramarijn. Als zwarte pigmenten hebben we de "lamp black" de diepzwarte "bone black" echt "vine black" en een aantal "carbon blacks" (koolzwarten).

In onze werkplaatsen gebruiken met snelle mixers om de droge pigmenten te mengen met een aantal mediums zoals plaatolie (standolie) en vernissen op basis van lijnzaadolie. Dit proces wordt vaak aangeduid met "pigment wetting" (natmaken van pigment) en het doel is om klonten pigment te breken en om luchtbellen te verwijderen. Zodra alle luchtbellen zijn vervangen door olie, is het mengproces klaar voor de volgende fase.

De inktwalsen

We gebruiken traditionele watergekoelde inktwalsen om het pigment fijn te wrijven. Het doel van dit proces is om de inkt volledig te mengen en om de pigment deeltjes fijn te wrijven tot de voorgeschreven grootte. Tijdens elke fase in de productie, voeren we kwaliteitscontrole uit om er zeker van te zijn dat de kwaliteit met de normen overeen komt. Zodra een productie inkt goedgkeurd is, wordt de inkt in de verpakking gedaan; traditionele blikken, tubes of plastic patronen.

One of the triple-roll ink mills

Overzicht van de productie-machines

Kwaliteitscontrole

In ons laboratorium wordt elke nieuwe productie inkt gecontroleerd op kleurintensiteit, kleur, tack (kleefkracht), droogtijd, drukbaarheid, viscositeit (vloeibaarheid), pigmentgrootte en lichtechtheid. We houden een inkt-monster apart zodat we elke productie daarmee altijd kunnen vergelijken. Caligo was een van de eerste bedrijven waar de ISO 9002 kwaliteitsstandaard werd geïmplementeerd.

Milieu

In 1999 werd Caligo in Wales erkend als 'Small Environmental Company of the Year' vanwege de ontwikkeling van milieuvriendelijke Safe Wash Hoogdruk Inkten. Safe Wash inkten kunnen worden schoongemaakt met water en zeep , zonder oplosmiddelen. Caligo inkten bevatten geen zware metalen. In 2005 werden de Safe Wash inkten voor diepdruk ontwikkeld.