Technische specificatie van Lascaux Remover #2098 en gebruiksaanwijzing

85 ml flacon

1 liter flacon

Samenstelling :

Geconcentreerd schoonmaakmiddel, bevat vethoudend alcohol, polyglycol ether, ethyleen glykol monobutyl ether, monoethanolamine en natrium-xyleensulfonaat opgelost in water.

Eigenschappen

Geconcentreerd veelzijdig schoonmaakmiddel voor de "Acrylic Resist Etching" methode en voor Zeefdruk op waterbasis. Geschikt op gedroogde Lascaux Screen Filler, Etsgronden op Acrylbasis, Tusches, Verf of Acrylbasis te verwijderen van zeeframen, diepdrukplaten, werkplek, kwasten en gereedschap. Lascaux Hard resist is wateroplosbaar, klaar voor gebruik, niet giftig en bruikbaar op koper, brons, zink, staal en aluminium. Platen moeten een correcte voorbehandeling ondergaan. De etsgrond is zeer zuurbestendig en duurzaam. Hij kan worden gebruikt samen met andere Lascaux etsgronden en ook fotopolymeerfilm.

Aanwijzingen voor gebruik

De "Remover" (Verwijderaar) wordt met een kwast op het object aangebracht en moet vervolgens 15 minuten inwerken. Daarna met een niet absorberend "doek" (bijvoorbeeld een kunststof spons uit de keuken) de acryllaag losborstelen. Daarna met een gewone doek de losgemaakte acryllaag verwijderen samen met de resterende remover.
Kwasten moeten een kwartiertje weken in de Remover en daarna uitspoelen met warm water. Proces herhalen indien nodig.
Lascaux Remover kan ook gebruikt worden voor het verwijderen van Lascaux acryl etsgronden en fotopolymeerfilm. De etsplaat (met daarop de te verwijderen laag) wordt in een bak ondergedompeld die gevuld is met remover. Recentelijk aangebrachte etsgronden zullen na 15 minuten loslaten, maar oudere en dikkere lagen moeten soms wel 30 minuten weken. De plaat wordt vervolgens uit de bak gehaald en geborsteld met een kunststof spons. Dit moet direct gebeuren want als de remover opdroogt zal de etsgrond weer uitharden.
De plaat vervolgens afspoelen in warm water en controleren. Dit process, indien nodig, herhalen totdat de plaat schoon is. Als de plaat vervolgens weer geëtst moet worden moet deze eerst weer zorgvuldig worden ontvet (remover bevat vette bestanddelen)

Schildertechnieken

Grote "open plekken" kunnen worden gemaakt door Lascaux Remover op een laag gekleurde etsgrond te schilderen. Na 25 minuten zal de plaat droog zijn en kan de plaat worden gespoeld onder warm water. De gekleurde coating en de verzwakte Lascaux etsgrond zal worden weggespoeld. Het metaal kan nu door het etsmiddel worden aangetast in de beschilderde delen. De plaat moet eerst met bijvoorbeeld de CPS ontvetter worden ontvet alvorens er een Lascaux aquatint etsgrond op wordt aangebracht (of een andere etsgrond of afdeklak)