Beschrijving van Akua-Intaglio "Water-based" diepdrukinkt

 

"Waterbased" inkt voor diepdruk en hoogdruk
Deze inkt is oorspronkelijk ontwikkeld voor diepdruk , maar kan met behulp van een inktrol ook gebruikt worden voor hoogdruk, monotype en collagraphs. Als drager kan bijvoorbeeld plastic, hout, linoleum of metaal worden gebuikt. De term "waterbased ink" is misleidend. Oostindische inkt is bijvoorbeeld "watergebaseerd" (pigment opgelost in water). De term "waterbased" wordt alleen gebruikt omdat het veel mensen aanspreekt.

Gemaakt met natuurlijke bindmiddelen en lichtechte pigmenten
Akua Intaglio inkt is gemaakt met de beste bindmiddelen op basis van arabische gom. Alle pigmenten zijn lichtecht. Er zijn geen droogmiddelen toegevoegd.

Veiliger in het gebruik
Akua Intaglio inkten kunnen worden gebruikt zonder speciale ventilatiesystemen en schadelijke of brandgevaarlijke oplosmiddelen. De inkten zijn niet giftig en voldoen aan de Amerikaanse norm ASTMD 4236. Akua Intaglio inkten kunnen eenvoudig worden verwijderd met een doek en water en zeep.

Blijvend
Na het afdrukken kan het papier direct weer bevochtigd worden. Zodra het papier droog is, is de afbeelding permanent.

Vormt geen vel in de pot en droogt niet uit

Gemakkelijk in gebruik
Het afslaan met Akua Intaglio gaat veel gemakkelijker en sneller dan met traditionele inkten op olie-basis.

Mogelijkheid om op droog of bevochtigd papier te drukken
Afhankelijk van de gebruikte techniek, kun je kiezen voor het drukken op droog papier of op bevochtigd papier. Voor platen met veel verschillende toonwaardes, of met veel reliëf, is bevochtigd papier beter geschikt. Het is niet nodig om bevochtigd papier te gebruiken bij ondiep gebeten platen en afbeeldingen met een groot contrast. Monotypes kunnen het beste op droog papier worden gedrukt.

Meer kleuren
Akua Liquid Pigment (eerder "Akua Kolor" genaamd) monotype inkten zijn nu leverbaar in 25 kleuren en kunnen gemengd worden met Akua Intaglio inkten en ook transparent base, om op die manier heel veel nieuwe kleuren te maken voor diepdruk of hoogdruk. In kleine hoeveelheden toegevoegd veranderd de consistentie van de inkt nauwelijks. Als er veel wordt toegevoegd, wordt de inkt dikker.

Akua Intaglio en Akua Liquid Pigment kunnen onderling gemengd worden
Je kunt Akua Liquid Pigment in combinatie met Akua Intaglio gebruiken. Akua Intaglio kan bovenop een laag Akua Liquid Pigment aangebracht. Vanwege de transparantie van de Intaglio inkten zijn ze zeer geschikt voor meerdere lagen op de plaat.

De eigenschappen van Akua Intaglio zijn eenvoudig te veranderen
De consistentie van Akua Intaglio inkten varieërt. Het wordt dunner bij warmte en dikker bij kou. Inkt conditioners (modifiers) kunnen worden gebruikt om de consistentie te veranderen;

  • Om de inkt dikker te maken, voeg Akua Mag Mix (Ink Stiffener) toe
  • Om de inkt dunner te maken, voeg Akua Kolor Blending Medium toe
  • Om de kleurintensiteit te veranderen, voeg Transparent Base toe