Technische gegevens etspers JZE-100

Plaatformaat (bed)

111x200cm

Diameter van de bovenwals

30 cm

Dikte van het bed

2 cm

Wanddikte van de walsen

3,2 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

32 cm

- Lengte (van de zijframes)

190 cm

Werkhoogte van de pers

88 cm

- Breedte (incl. handwiel)

160 cm

Dikte van de stalen zijframes

5 cm

- Hoogte

160 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

10 cm

Lengte van de walsen

100 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 30

Gewicht van de pers

1300 kg

Diameter van het handwiel

92 cm

Diameter assen in de lagerblokken

8 cm

Minimale deurbreedte nodig bij het vervoeren van de komplete pers, zonder tandwielkast en electrische bedieningskast

Electrische spanning voor motor. (wordt door een frequentieregelaar omgezet in 3-fasen met variabele frequentie)

230 Volt/ 120 Volt

Druksnelheid variabel

1-6 cm/sec

Vermogen electrische motor

1300 Watt

De etspersen in de JZE serie zijn zeer zwaar uitgevoerd. Dit zijn de kenmerken;

  • Niet de walsen worden aangedreven, maar het bed. Dit maakt uiteraard de technische constructie meer ingewikkeld, maar heeft als voordeel dat "slip" is uitgesloten. Het bed wordt aangedreven met behulp van twee "tandheugels", één aan elke kant van het bed. Deze tandheugels worden aangedreven door een tandwielsysteem.
  • Zoals bij al onze persen het geval is, rust de bovenwals op drukveren. Als de drukspindels worden losgedraaid gaat de wals mee omhoog, hetgeen heel handig is bij het afdrukken van hout- en linosneden.
  • Onder de drukspindels is een hydraulische cylinder geplaatst. Deze cylinders zijn d.m.v. een hydraulische leiding met elkaar, en met een handpomp verbonden. Deze handpomp is aan de kant van het handwiel op het zijframe gemonteerd. Dit systeem maakt "het op druk zetten" van de bovenwals heel gemakkelijk. De "normale" drukspindels worden gebruikt voor het vertikaal verplaatsen van de bovenwals. Zodra de bovenwals in de goede positie is, kan met de hydraulische pomp de wals op druk gezet worden. De maximale drukkracht per kant is 10.000 kg. Dit betekent dat de wals totaal een maximale kracht uitoefent van 20 ton (20.000 kg). De exacte kracht kan worden afgelezen op de manometer. Standaard zijn de twee hydraulische cilinders met elkaar verbonden, zodat de drukkracht aan beide kanten van de pers altijd hetzelfde is. Met dit hydraulisch druk- en meetsysteem kan men de omstandigheden van een eerdere druk, als die zijn vastgelegd, eenvoudig nabootsen.
  • De persen zijn uitgevoerd met lichtcellen. Als de lichtbaan onderbroken wordt (bijvoorbeeld door de hand van de drukker), stopt de aandrijving direct.
  • De persen kunnen altijd handmatig worden aangedreven, zelfs op ieder momen, en zonder het drukken te onderbreken. Het verschuiven van een koppeling schakelt de motor-aandrijving uit en de hand-aandrijving in, en omgekeerd. Dit is heel praktisch tijdens het "proefdrukken".
  • De persen worden aangedreven door een electrische motor met een variabele snelheid. De motor wordt gevoed met gelijkstroom en electronisch bestuurd. De netvoeding voor dit systeem kan 220 Volt, 110 Volt of 380 Volt (wisselstroom) zijn. (Opgeven bij eventuele bestelling).
  • Deze persen zijn uitgevoerd met een "slipkoppeling". Stel dat iemand, per ongeluk, een schroevedraaier of iets dergelijks op het bed laat liggen. Dit kan leiden tot beschadiging van de walsen. Om een dergelijke beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen, is er de slipkoppeling ingebouwd. Zodra het bed in de beweging wordt geblokkeerd, slipt de koppeling en stopt het bed. Het "koppel" waarbij de koppeling gaat slippen kan en moet worden ingesteld door de drukker.
  • De vier "voeten" van de pers hebben een stelmogelijkheid. Hiermee kan de pers nauwkeurig worden gesteld. Het is van belang om de pers zoveel mogelijk waterpas te stellen. Belangrijker is echter dat hiermee de onderlinge positie van de frames en de walsen kan worden gesteld.

Klik op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie:

Achterkant van de JZE etspers, met aandrijving, hydraulische cylinders en lagerblokken.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Stalen kast met electrische componenten en de hydraulische handpomp.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Electrische motor, workwiel-aandrijving en koppelingsysteem om te schakelen tussen handmatige, vrije en electrische aandrijving
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Achterkant van de pers met het grote tandwiel met daarin de koppelbegrenzer. Het koppel waarbij de koppeling gaat slippen is instelbaar. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de pers. Schade aan de pers bij een "vergeten stuk gereedschap op het bed" kan hiermee worden voorkomen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Positie van de foto-electrische cel. Het infrarood licht wordt teruggekaatst door de reflector en zal, als de lichtstraat is onderbroken, direct stoppen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Reflector tegenover de foto-electrische cel.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Detailopname van handwiel, manometer en hydraulische cilinder van een JZE-etspers.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Electrisch hoofdcircuit JZE-etspers
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Electrisch stuurcircuit JZE-etspers
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Optie; de JZE-etspers op zwenkwielen
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Optie; JZE-etspers met een roterend viltsysteem. Op de afbeelding is een JZE-pers (electrisch) te zien met een roterend viltsysteem. Met dit systeem kan er maar één laag vilt worden gebruikt, dus geen meerdere soorten vilt op elkaar..
Klik op de afbeelding voor een vergroting