jzm-150-voorkant

 

Bovenstaande afbeelding toont o.a. de twee (gele) hydraulische cilinders, waarmee de bovenwals op druk wordt gezet. Deze cilinders zijn onderling verbonden d.m.v. een hydraulische leiding waardoor een gelijke druk aan beide kanten van de pers gewaarborgd is. De maximum drukkracht van deze cilinders in 10.000 kgf. De totale maximale kracht waarmee de bovenwals naar beneden wordt gedrukt is derhalve 20.000 kgf. Het is niet de bedoeling om m.b.v. deze cylinders de bovenwals vertikaal te verplaatsen, als de pers niet onder druk staat. De "normale" drukspindels hebben deze taak.
De bovenwals rust op zware drukveren. Dit betekent dat de bovenwals met de drukspindels mee omhoog of omlaag gaat.
De druk in het hydraulisch systeem, hetgeen een weergave is van de vertikale kracht van de bovenwals, kan worden afgelezen op een manometer. Hierdoor is het veel gemakkelijker geworden om een volgende oplaag met dezelfde druk af te drukken als een eerdere oplaag.
De drukspindels hebben twee zeskantmoeren. Een van deze moeren kan tegen het frame worden vastgedraaid, waardoor de drukspindel tegen draaien geblokkeerd is. Dit is nuttig als als de drukker de juiste instelling van de drukspindel heeft gevonden en deze instelling wil behouden. Bij het gebruik van de twee moeren dient de ene tegen de andere te worden geblokkeerd. Als de drukker de correcte positie van de spindel heeft gevonden zal hij de ene moer blokkeren tegen het frame. Aan het einde van de werkdag, zal hij de druk van de pers willen halen, maar de volgende dag verder willen drukken; hij blokkeert de tweede moer tegen de eerste alvorens de drukspindels omhoog te draaien. De volgende dag zal de drukker de spindels weer omlaag draaien totdat de twee moeren het frame raken, en dan heeft de bovenwals weer exact dezelfde positie als de vorige dag.
De afbeelding toont ook de in hoogte verstelbare voeten. Om spanningen in de pers te voorkomen is het belangrijk om de pers goed te stellen.