Plantaardige verfstoffen, verfmolen de Kat, kleine hoeveelheden

!

Alkannetwortel 200 gram

020620
C.I. Natural Red 20. Historie en toepassing: Oudheid. Is een inheemse plant uit Zuid-Europa. De schors van de wortelstok bevat de kleurstof. Het is Alkanna rood. Toepasbaar voor het kleuren van wol en zijde. Het is wateroplosbaar en gedeeltelijk in alcohol. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Annattozaad 200 gram

020621
C.I. Natural Orange 4. Historie en toepassing: Oudheid. Is afkomstig van de inheemse tropische Uruku boom. De zaden worden gewonnen uit zogenaamde zaadkokers die openspringen en zorgen voor gemiddeld 80 zaden per koker. Toepasbaar voor het verven van textiel. Oplosbaar in hydrosulfiet en vet met potas en aluin. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Campeche- of blauwhout 200 gram

020622
C.I. Natural Blue 1 Historie en toepassing: Oudheid. Is afkomstig van de inheemse tropische Campeche boom. Van kernhout wordt een extract getrokken. Toepasbaar voor het verven van wol, zijde en katoen. Het is wateroplosbaar. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Cochenille gemalen, 50 gram

020623
C.I. Natural Red 4 Historie en toepassing: 16e eeuws. Is een rode kleurstof verkregen uit de bevruchte wijfjes van de cochenille schildluis die op bepaalde cactussoorten leven op de Canarische eilanden.
Toepasbaar voor het verven van wol en zijde. Het is een purper, fel rode kleur. Krijgt een mooie kleur met beitsmiddel tincloride. Het aantal en soort beitsmiddel de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Cutch of Cachou 200 gram

020624
C.I. Natural Brown 3 Historie en toepassing: Oudheid. Is een extract afkomstig van het kernhoutvan de Acacia boom uit tropiche gebieden. Toepasbaar voor het verven van wol, zijde en leder. Bruinige tint. Het is wateroplosbaar. Ook te gebruiken voor het conserveren van netten en zeilen. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Fernambuk- of roodhout 200 gram

020625
C.I. Natural Red 24. Historie en toepassing: Oudheid.Is afkomstig van het kernhout van de Ceasalpina boom en komt in Brazilië voor. Toepasbaar voor het verven van wol en zijde. Het is een roodachtige verfstof. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Geelhout of fustic 200 gram

020627
C.I. Natural Yellow 11. Historie en toepassing: Oudheid. Is Afkomstig van het kernhout van de Moerbei boom. De boom komt voor in Brazilië, Argentinië en Midden Amerika.
Bevat Morine, een geelachtige kleurstof. Toepasbaar voor het verven van wol, zijde, katoen en leder. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Henna roodvervend 200 gram

020628
C.I. Natural Orange 6. Historie en toepassing: Oudheid. Herkomst: Afrika, Azie,en Australie. Toepasbaar voor het veven van wol en zijde. Geeft een rood-bruine kleur.
enkele dagen
Gewicht: kg

Henna zwartvervend 200 gram

020630
Henna is een kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar. Deze vorm van lichaamsversiering komt vooral voor in Arabische, Afrikaanse en Indische culturen, maar wordt ook elders toegepast. Henna werd ook gebruikt als organische verfstof filo d'oro door 15e-eeuwse schilders in Italië.
enkele dagen
Gewicht: kg

Meekrapwortel 200 gram

020632
C.I. Natural Red 8. Historie en toepassing: Oudheid. Is afkomstig van de wortels van de Rubia Tinctoria. De Plant is afkomstig uit Zuid-Europa maar werd ook gekweekt in Zeeland. Toepasbaar voor het verven van wol en zijde. Het is een roodachtige kleurstof. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Perzische bes onrijp ongemalen 200 gram

020634
C.I. Natural Yellow 13
enkele dagen
Gewicht: kg

Quercitron of Ververs-eik 200 gram

020635
C.I. Natural Yellow 10

Historie en toepassing:
Oudheid
Is afkomstig van schors, jonge stammen en twijgen van de eikenboom uit het noorwesten van het Zwarte Woud.
Toepasbaar voor het verven van wol en voor het natuurlijk looien van leder. Het is een bruinachtige kleurstof. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Sandelhout 200 gram

020637
C.I. Natural Red 22. Historie en toepassing: Oudheid Is donker rood kernhout, afkomstig uit Zuidoost-Indië en de Filippijnen. Het is een roodachtige kleurstof. Toepasbaar voor het verven van wol en zijde. Het aantal en soort beitsmiddel bepaalt de kleurtint.
enkele dagen
Gewicht: kg

Wouw 200 gram

020639
Wouw bevat de kleurstoffen luteoline en apigenine die hem geschikt maken voor gele verfstof. De grootste concentraties bevinden zich in de toppen van de spruiten en in de zaden. Voor de verfwinning werd de wouw eerst in water gekookt met oude urine om het uittrekken van de verfstoffen te bevorderen. Voor het verven van textiel werden aluin en zemelen gebruikt als beits.
enkele dagen
Gewicht: kg