Gebruiksaanwijzing voor de PVP-35 degelpers

Bovenstaand ziet U een doorsnede van een deel van de PVP-35 zoals gebruikt als hoogdrukpers. De drukvorm kan van alles zijn; houtsnede, letterzetsel, lino-snede, cliché , enz. Op de inge-inkte drukvorm komt het papier te liggen. Daarop een plaat PVC van ongeveer 5mm dik, en daarop een laag vilt.

Elke drukvorm heeft een afwijking en is niet helemaal vlak. Als er van een drukvorm, die niet vlak is, een afdruk wordt gemaakt, is dit te zien omdat er bepaalde gedeeltes niet goed zijn afgedrukt. Het vilt compenseert kleine afwijkingen in de drukvorm. Dit vilt mag echter niet rechtstreeks in kontakt komen met het papier omdat het papier onder druk dan in de lage delen van de drukvorm gedrukt zou worden. Om dit te voorkomen is er een laag PVC tussen geplaatst. PVC is voldoende flexibel om zich aan te passen aan de afwijkingen in de vlakheid van de drukvorm, maar het voorkomt tegelijkertijd dat het papier in de holtes van de drukvorm terecht komt.

De degels van deze pers zijn niet volkomen vlak en zijn ook niet voorzien van vertsterkingsribben zoals de SVP-35. Vandaar dat wordt geadviseerd om deze pers niet te gebruiken als het drukformaat van de drukvorm groter is dan ongeveer 20x20cm. De SVP-35 is dan veel beter geschikt.