Gebruiksaanwijzing voor de lithopersen, Polymetaal, JL-serie.

  • De geprepareerde lithosteen wordt op de kar (wagen, bed) geschoven. Omdat de steen relatief zwaar is, is het aan te bevelen om de steen met een "roltafel" te vervoeren. Polymetaal heeft een roltafel, de RT-60 in het programma, die dezelfde hoogte heeft als de pers en de slijptafel; 87 cm. Doordat de apparaten allemaal dezelfde hoogte hebben, is het verplaatsen relatief eenvoudig geworden.
  • Doe de rijver in de rijverhouder. De spitse punt moet naar beneden wijzen. De sleuf in de rijverhouder is 2 cm breed, waar de 1,9cm brede rijver past. De rijver is gemaakt van een synthetisch materiaal, maar gedraagt zich op dezelfde wijze als de oude rijvers die gemaakt waren van hout met een leren strip. De rijver moet altijd een beetje korter zijn dan de breedte van de steen. Als het langer zou zijn, kunnen er beschadigingen ontstaan aan de uiteinden van de rijver als gevolg van de hoeken van de lithosteen. Er dient een klein gat geboord te worden in het midden van de rijver. Dit gat is bedoeld om de rijver in de rijverhouder op te hangen. Doe de rijver in de rijverhouder (centrisch) en neem de plaats van het gat van de rijverhouder over op de rijver (met een spijker of iets dergelijks). Boor nu een gat in de rijver een paar mm groter dan het gat in de rijverhouder en zet daarna de rijver vast in de houder door een spijker door het gat te steken. Kontroleer dan, of onder druk van de pers, de spijker nog makkelijk uit de houder kan worden gehaald. Als dat zo is, betekent dat de rug van de rijver goed ligt tegen de rug van de rijverhouder.
  • Pas de hoogte van de rijverhouder aan. Als de hefboom naar beneden is, dient de juiste druk op de steen te worden uitge-oefend door de rijver. Om dit juist in te stellen moet de hoogte van de rijverhouder worden ingesteld met het spaakwiel met drie spaken. Als de juiste positie gevonden is, kan het spaakwiel geblokkeerd worden met de zeskantmoer M30.
  • Bevochtig de steen met een spons, en inkt het in met een roller, als normaal.
  • Leg het vel papier op de steen en de gladdekker. De gladdekker is gemaakt van 1mm dik PVC. Vet de rijver in met (kogellager)vet. (schapevet mag ook, maar is moeilijker verkrijgbaar)
  • Draai aan de slinger totdat het begin van de steen zich onder de rijver bevindt. Zet de steen nu op druk door de hefboom naar beneden te halen. Kontroleer wel dat u dit niet te dicht bij de rand van de steen doet, het kan de steen beschadigen. De rijver moet beginnen tussen de rand en het begin van de afbeelding. De druk die nodig is, hangt van veel zaken af; vochtigheid van het papier, hoeveelheid inkt, soort inkt, papiersoort, enz.
  • Als de steen op druk is, draai de steen dan onder de rijver door tot voor het einde van de steen. Draai nooit helemaal door tot het eind van de steen, want dat kan leiden to beschadigingen. Stop weer ergens tussen het einde van de afbeelding en de rand van de steen.
  • Haal de hefboom omhoog, verwijder de gladdekker en de afdruk. Trek de slinger naar voren, waardoor deze vrij komt van de aandrijving en trek het bed met de handgreep weer terug naar de beginstand. Enzovoort.

Onderhoud

Vaak worden deze persen gebruikt in een vochtige omgeving, gezien de aard van de lithografie. Daardoor is het mogelijk dat de geleiderails van het bed en de wals gaan roesten. Dit is geen probleem. Ga de wals nooit invetten, dit kan leiden tot slip van het bed. Het invetten van de rails is geen probleem en kan roestvorming tegengaan. De tandwielen dienen ook zu nu en dan te worden ingevet, minimaal één keer per jaar.