Gebruiksaanwijzing voor VPLMV-80x100 serie.

Vaste onderdegel, bovendegel wordt aangedreven door een handpomp.

Bovenstaand ziet U een doorsnede van een deel van de VPLMV-80x100. De gebruiksaanwijzing beperkt zich hier tot het druktechnisch deel, hetgeen praktisch hetzelfde is als bij de SVP-35.
Deze pers is uitgevoerd met een handpomp. Als de hefboom van de pomp op en neer wordt bewogen (ontlastventiel gesloten), zal de degel naar beneden bewegen. Dit gebeurt relatief snel, omdat de pomp dan een groot volume olie verplaatst bij een lage druk. Zodra de boven degel de drukvorm raakt, loopt de druk in het systeem op en zal de pomp automatisch overschakelen naar hoge druk (700 bar). De vertikale verplaatsing van de bovendegel is dan heel gering. Zodra de druk gemaakt is, wordt het ontlastventiel opengedraaid en gaat de degel automatisch weer naar boven. De degel kan maximaal ongeveer 14cm naar boven bewegen. Om de werksnelheid te vergroten is het veelal beter om de vertikale beweging na een paar cm te stoppen. Hiertoe zijn twee draadstangen, naast de drukcilinder aangebracht. Deze draadstangen kunnen worden verdraaid en dienen als aanslag voor de bovendegel.

De drukvorm kan van alles zijn; houtsnede, letterzetsel, lino-snede, cliché , enz. Op de inge-inkte drukvorm komt het papier te liggen. Daarop een plaat PVC van ongeveer 5mm dik, en daarop een laag vilt. Aan de rand van de onderdegel zijn klemlijsten getekend, vestgezet met schroeven in de onderdegel. Deze klemlijsten worden standaard niet meegeleverd. Als de pers gebruikt wordt voor loodzetsel of een kombinatie van drukvormen, kunnen klemlijsten handig zijn om de drukvormen op te sluiten. Op aanvraag kunnen de zetlijsten door Polymetaal worden geleverd.

Elke drukvorm heeft een afwijking en is niet helemaal vlak. Als er van een drukvorm, die niet vlak is, een afdruk wordt gemaakt, is dit te zien omdat er bepaalde gedeeltes niet goed zijn afgedrukt. Het vilt compenseert kleine afwijkingen in de drukvorm. Dit vilt mag echter niet rechtstreeks in kontakt komen met het papier omdat het papier onder druk dan in de lage delen van de drukvorm gedrukt zou worden. Om dit te voorkomen is er een laag PVC tussen geplaatst. PVC is voldoende flexibel om zich aan te passen aan de afwijkingen in de vlakheid van de drukvorm, maar het voorkomt tegelijkertijd dat het papier in de holtes van de drukvorm terecht komt.

Onderhoud

  • Hydraulisch systeem. De bovendegel wordt vertikaal verplaatst door een hydraulische cilinder, die wordt aangedreven door een handpomp. Deze pomp heeft een reservoir van waaruit de olie naar de cilinder wordt gepompt. Na enige jaren zal wat olie verdwijnen (verdampen, lekkage, etc.). Daarom dient het reservoir elk jaar te worden nagekeken of er nog voldoende olie in zit. Als er olie moet worden toegevoegd, is elke dunne hydraulische olie geschikt.
  • Het drukvlak van de degels moet worden schoongehouden. Alle onregelmatigheden op de degels kunnen zichtbaar zijn in een afdruk.