technische gegevens:

Afmetingen van bovendegel

80x100 cm

Afmetingen van onderdegel

85x105 cm

Max. drukkracht tussen degels

25000 kg

Max. opening tussen degels

14 cm

Totale lengte

215 cm

Totale breedte

115 cm

Totale hoogte

193 cm

Benodigde kracht op pomphefboom bij max. drukkracht

40 kg

Werkhoogte

85 cm

Gewicht

990 kg

Afmetinngen pers in standaardverpakking, op pallet. BxLxH

120x220x210 cm

Gewicht van de pers in standaardverpakking

1040 kg

Krat afmetingen (optioneel) BxLxH

120x220x210 cm

Gewicht van de krat

1090 kg

Dit is een zeer professionele pers voor het afdrukken van houtsnedes en lino-snedes. De bovendegel wordt vertikaal verplaatst door een hydraulische cylinder. De persen lijken op de oude handpersen (Columbian, Albion, Washington, enz.). In feite zijn er technisch veel overeenkomsten. Het grootste verschil is echter de manier waarop de kracht naar de bovendegel wordt overgebracht. De oude persen waren allemaal voorzien van slimme hefboommechanismes om de menselijke spierkracht zo efficient mogelijk te benutten. Moderne persen kunnen echter van hydraulische systemen worden voorzien, waardoor krachten kunnen worden ontwikkeld die met handpersen onmogelijk waren.
De oude persen waren beperkt in afmeting vanwege de beperkte technische mogelijkheden in die dagen. De drukker moest veel kracht uitoefenen om een groot vel te bedrukken. Belangrijk is ook het feit dat de drukker alleen te maken had pagina's uit losse gezette letters. Als een drukker een volvlak houtsnede zou moeten drukken, had hij nog veel meer kracht nodig. Het drukkende gedeelte van een houtsnede is normaal gesproken veel groter dan het drukkende deel van een pagina met tekst.
Polymetaal heeft de oude persen aangepast aan de nieuwe technieken. Het standaardmodel heet de VPL-80x100, en die heeft vier variaties. De onderdegel van de VPLMV-80x100 pers is niet verschuifbaar, maar is aan de linkerkant verlengd d.m.v. een dunnere stalen plaat. Dit maakt het positioneren van de drukvorm gemakkelijker. De drukvorm wordt op het verlengde deel gelegd, inge-inkt, het papier wordt er op gelegd, en de hele combinatie wordt tussen de degels geschoven. De maximum afstand tussen de degels is 14cm. Het is echter niet nodig om de degel iedere keer die 14 cm op en neer te laten gaan. De vertikale slag van de bovendegel kan worden beperkt d.m.v. de twee schroeven die aan de bovenkant van de pers zichtbaar zijn. De bovendegel van de VPLMV-80x100 wordt naar beneden gedrukt door een hydraulische cilinder. Deze cilinder is gekoppeld aan een handpomp. Deze pomp is "tweetraps" , d.w.z. dat de degel tijdens het pompen eerst snel naar beneden gaat. Zodra de drukvorm geraakt is, schakelt de pomp automatisch over naar een veel hogere druk en een veel lagere snelheid.
Alle persen hebben de volgende eigenschappen gemeenschappelijk;

  • De degels zijn gemaakt van zeer dik gelast staal. Ze zijn veel sterker dan de gietijzeren degels van vroeger. De degels zijn "spanningsvrij" gegloeid om inwendige spanningen te verwijderen, waarna ze vlak geslepen zijn. Hierdoor is het zeker dat de degels altijd vlak zullen blijven.
  • Een speciale konstruktie zorgt ervoor dat als de degels per ongeluk scheef gedrukt worden, het druksysteem toch niet wordt beschadigd.
  • De maximale vertikale drukkracht van de bovendegel is 25000 kg.
  • De maximum opening tussen de degels is 14 cm. De opening tussen de degels kan echter worden ingesteld d.m.v. twee lange schroeven. Het komt de druksnelheid ten goede als de opening niet meer is dan nodig.