technische gegevens:

Afmetingen van de bovendegel

80 x 100 cm

Afmetingen van de onderdegel

85 x 105 cm

Max. drukkracht van de bovendegel

25000 kg

Max. opening tussen de degels

14 cm

Totale lengte

232 cm

Totale breedte

115 cm

Totale hoogte

193 cm

Benodigde kracht aan hefboom van pomp bij max. druk

40 kg

Werkhoogte

85 cm

Gewicht

1090 kg

Afmeting van de pers in standaardverpakking BxLxH

120 x 240 x 210 cm

Gewicht van de pers in standaardverpakking

1140 kg

Krat afmetingen BxLxH

120 x 240 x 210 cm

Gewicht van de pers met krat

1200 kg

Dit is een zeer professionele pers voor het afdrukken van houtsnedes en lino-snedes. De bovendegel wordt vertikaal verplaatst door een hydraulische cylinder. De persen lijken op de oude handpersen (Columbian, Albion, Washington, enz.). In feite zijn er technisch veel overeenkomsten. Het grootste verschil is echter de manier waarop de kracht naar de bovendegel wordt overgebracht. De oude persen waren allemaal voorzien van slimme hefboommechanismes om de menselijke spierkracht zo efficient mogelijk te benutten. Moderne persen kunnen echter van hydraulische systemen worden voorzien, waardoor krachten kunnen worden ontwikkeld die met handpersen onmogelijk waren.
De oude persen waren beperkt in afmeting vanwege de beperkte technische mogelijkheden in die dagen. De drukker moest veel kracht uitoefenen om een groot vel te bedrukken. Belangrijk is ook het feit dat de drukker alleen te maken had pagina's uit losse gezette letters. Als een drukker een volvlak houtsnede zou moeten drukken, had hij nog veel meer kracht nodig. Het drukkende gedeelte van een houtsnede is normaal gesproken veel groter dan het drukkende deel van een pagina met tekst.
Polymetaal heeft de oude persen aangepast aan de nieuwe technieken. Het standaardmodel heet de VPL-80x100, en die heeft vier variaties. Deze pers, de VPLMR-80x100 heeft een verschuifbare onderdegel, waardoor het ininkten en het aanbrengen van de drukvorm veel gemakkelijker is. De drukvorm kan op de onderdegel worden vastgezet met behulp van schroefdraadgaten aan de omtrek van de onderdegel. De bovendegel wordt vertikaal verplaatst door een hydraulische clinder, die aan een handpomp gekoppeld is. Deze pomp is "tweetraps" , d.w.z. dat de degel tijdens het pompen eerst snel naar beneden gaat. Zodra de drukvorm geraakt is, schakelt de pomp automatisch over naar een veel hogere druk en een veel lagere snelheid.
Alle persen hebben de volgende eigenschappen gemeenschappelijk;

  • De degels zijn gemaakt van zeer dik gelast staal. Ze zijn veel sterker dan de gietijzeren degels van vroeger. De degels zijn "spanningsvrij" gegloeid om inwendige spanningen te verwijderen, waarna ze vlak geslepen zijn. Hierdoor is het zeker dat de degels altijd vlak zullen blijven.
  • Een speciale konstruktie zorgt ervoor dat als de degels per ongeluk scheef gedrukt worden, het druksysteem toch niet wordt beschadigd.
  • De maximale vertikale drukkracht van de bovendegel is 25000 kg.
  • De maximum opening tussen de degels is 14 cm. De opening tussen de degels kan echter worden ingesteld d.m.v. twee lange schroeven. Het komt de druksnelheid ten goede als de opening niet meer is dan nodig.