Stap voor stap, het gebruik van BIG etsgrond (Baldwin's Intaglio Ground)

  1. Vijl schuine kanten aan de plaat, niet alleen voor het afdrukken, maar ook om de roller te beschermen.
  2. Ontvet de plaat (met Soja saus of een oplossing van zout in azijn, in combinatie met kalkpoeder). Zorg er voor dat alle kalkpoeder verdwenen is van de plaat tijdens het drogen. Droog niet met een haardroger omdat sommige watersystemen chloor bevatten, hetgeen sporen kan achterlaten op de plaat. Gebruik courant-druk of iets dergelijks. Goed ontvetten is heel belangrijk om de BIG goed aan te plaat te hechten.
  3. Het geheim van een succesvol gebruikt van de BIG etsgrond is het gelijkmatig en niet te dik inrollen van de plaat. Breng een beetje van de etsgrond aan op een glasplaat. Verspreid het met een inktmes en rol de plaat in. Beweeg de roller snel over de plaat . In het begin zal de plaat er uit zien als de kleur van een ei. Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de etsgrond.
  4. Als de plaat voorzien is van etsgrond kun je deze nu op dezelfde manier verwerken als met vernis-mou. Als je echter een harde etsgrond wilt zul je de plaat moeten bakken. De ideale methode is om dit te doen in een oven, maar een verwarmingsplaat kan ook. Ook is het mogelijk om een haatdroger te plaatsen in een gat van een kartonnen doos. De haardroger blaast dan warme lucht over de plaat. De benodigde tijd voor de droging hangt af van de grootte van de doos en de sterkte van de haardroger. Er mag geen stof op de plaat komen. Ook is het belangrijk om de juiste droogtijd te gebruiken, er kunnen problemen ontstaan als de plaat te lang te heet is geweest. Over het algemeen, als er in een over wordt gedroogd, moet de temperatuur van 135° Celcius worden aangehouden gedurende 6 minuten. Bedenk wel dat een te hoge tempertuur de grond kan verbranden. Dit is er aan de hand als er rook van de plaat komt of als de kleur verandert. Om te kunnen beoordelen of de plaat voldoende is gehard, laat de plaat afkoelen. Als de de plaat nog plakt is deze niet voldoende uitgehard.
  5. Je hebt nu een perfect werkende etsgrond. Het is mogelijk om een voorlopige schets te maken van de afbeelding op de etsgrond m.b.v. een lithopotlood (zacht). Als je per ongeluk een kras maakt in de plaat kun je een viltstift (permanent marker) gebruiken om de kras af te dekken. Er moet ten minste een uur tijd verstrijken tussen het harden van de plaat en het etsen. De ijzerchloride moet tussen 33 en 38 Baumé zijn. Je kunt ook andere etsvloeistoffen gebruiken zoals salpeterzuur en kopersulfaat. De etsgrond zal sterker worden als deze goed te tijd krijgt om uit te harden. Wees voorzichtig met vette vingers.
  6. Gebruik Brasso om de etsgrond te verwijderen (wordt de plaat ook gepolijst), of zet de plaat in een schaal met warm water, voeg wasmiddel toe en laat het inweken gedurende ongeveer 10 minuten. Als de grond heel moeilijk te verwijderen is, is de baktijd waarschijnlijk te lang geweest.