Zeefdruk met een sjabloon van Papier

  • Teken met een potlood je afbeelding op een vel transparant papier
  • Zorg dat er altijd minimaal 5 cm vrije ruimte is tussen je afbeelding en de binnenrand van het zeefdrukraam.
  • Gebruik een "scalpel" mesje (of iets dergelijks) of zo je eigen sjabloon uit te snijden.

 

Het is belangrijk dat het papier bij iedere druk op de juiste plaats wordt gelegd. Dat is speciaal belangrijk als er meer kleuren worden gebruikt, dan moet er "in register" worden gedrukt.

Zodra het papier correct geplaatst is, til je het zeefdrukraam voorzichtig op en plak je twee stukjes dik plakband of karton, als aanslag, bij de onderkant van het papier, en vervolgens nog twee aan de linkerkant. Deze "register-punten" zullen er voor zorgen dat alle vellen papier op de juiste plaats komen.

Het bewegen van de rakel over de zeef is de "kern" van het zeefdrukken. De snelheid, de druk, en de hellingshoek van de rakel zijn allemaal belangrijk. Door het oefenen krijgt men een en ander onder de knie.

De hele cyclus bestaat uit de heengaande slag (print stroke) en de teruggaande slag (flood stroke). Bij de heengaande slag wordt de inkt door de zeef, en door de openingen in het schabloon, op het papier gedrukt. Bij de teruggaande slag wordt de overgebleven inkt weer op de originele positie gebracht.

Het drukken in een paar stappen:
  1. Breng een paar eetlepels inkt aan op de zeef, op de kant die van je af staat
  2. Plaats de rakel achter de inkt. Houdt de rakel ongeveer onder een hoek van 60 °. Trek dan de rakel naar je toe, over de afbeelding, met een gelijkmatige druk.
  3. Stop voordat je bij het eind van de zeef bent, en til het zeefdrukraam een beetje op om de zeef te scheiden van het drukvlak.
  4. Til de rakel op en plaats deze voor de hoeveelheid inkt.
  5. Gebruik geen of weinig druk om de inkt in de teruggaande slag weer naar de andere kant van het zeefdrukraam te brengen.
  6. Stop met de teruggaande slag voordat je bij het eind bent. Haal de rakel weg en plaats het weer voor de inkt, klaar voor de volgende cyclus.
  7. Til het zeefdrukraam op en verwijder de afdruk.

Schoonmaken

Gebruik een spatula of de rakel om de overtollige inkt terug te doen in de pot. De inkt kan, zonder problemen, maandenlang bewaard blijven. Alle Speedball inkten zijn wateroplosbaar en kunnen met water en zeep verwijderd worden. Het kan zonder problemen afgevoerd worden via het riool.