Zeefdruk met tekenvloeistof en zeefvuller (screen-filler)

Benodigde gereedschappen:

A. tekenvloeistof

B. Penseel

C. Zeefvuller (screenfiller)

D. Spatula of rakel

teken je afbeelding

 • Je kunt eerst de afbeelding op het papier schetsen of je kunt de afbeelding rechtstreeks op de zeef tekenen. (pas op dat u de zeef niet scheurt of doorboort met uw potlood.
 • Zorg ervoor dat er een marge van minimaal 5 cm is tussen je afbeelding en alle vier de zijden van de binnenkant van je zeef.
 • Leg de zeef met de voorkant naar beneden op een vlak werkoppervlak.

Tekenvloeistof

Alles wat met tekenvloeistof is getekend, wordt je afgedrukte afbeelding, dus je kunt bijvoorbeeld "schilderachtige" lijnen in je tekening maken.

 • Als je eerst een schets op papier gemaakt hebt kun je die overtrekken op de zeef. Leg de schets daartoe onder de zeef.
 • Gebruik tekenvloeistof (A) en penseel (B) om je gewenste afbeelding te schilderen. (Fig. 1)
 • Probeer ervoor te zorgen dat de tekenvloeistof zich niet ophoopt en door de zeef druipt of te dik wordt.
 • Als je klaar bent, laat je je scherm volledig drogen

Screen filler "Zeefvuller".

Het doel van de screen filler is om alle delen van de zeef af te dekken, die niet moeten worden afgedrukt. Laat de screen filler niet te dik worden of door de zeef "druppelen".
Maak je geen zorgen als de screenfiller niet alle delen tot de binnenkant van het zeefdrukraam bedekt - deze gebieden worden vlak voor het drukken met plakband afgedekt.

Als je een wat rafelige structuur wilt rond de afbeelding, kun je ook de zeef, met opzet, niet overal afdekken met screen filler. Je kunt ook de randen van de afbeelding "droog borstelen" om ter plekke een meer organische of rafelige afdruk te krijgen.

 • Roer de screen filler (C) goed door (na verloop van tijd zal het bezinken en een witte laag bovenop vormen)
 • Werk boven een gootsteen en besprenkel voorzichtig een kleine hoeveelheid schermvuller langs het ene uiteinde van je zeefdrukraam op dezelfde kant van de zeef als je tekenvloeistof.
 • Bedek met EEN ENKELE BEWEGING van je rakel of een gereedschap met platte randen (D) het hele scherm, inclusief je getekende afbeelding.
 • Niet teveel screen filler opbrengen, anders kan een deel van de tekenvloeistof oplossen.
 • Laat je zeef volledig drogen.

het uitwassen van de tekenvloeistof.

 • Zodra de screen filler helemaal droog is, spoel je de zeef, voor en achter, af met koud water of water op kamertemperatuur.
 • Terwijl je doorgaat met het spoelen van je zeef, begint de blauwe tekenvloeistof weg te spoelen van onder de schermvuller en wordt je geverfde sjabloon zichtbaar. (Fig. 3)
 • Houd je zeef tegen het licht om de kwaliteit van je sjabloon te beoordelen. Als sommige delen van je zeef niet zijn uitgewassen, borstel dan voorzichtig met een borsteltje (zonder zeep). Omgekeerd kunnen delen van je sjabloon die onbedoeld wegspoelen, worden bijgewerkt en hersteld met tape of schermvuller zodra je scherm droog is.

Zodra je je afbeelding effectief hebt uitgewassen, leg je je scherm opzij en laat je je scherm nog een laatste keer drogen.

Wetende dat je met schermvuller net zo gemakkelijk kunt schilderen als met tekenvloeistof, kunt je eenvoudig op de schermvuller schilderen en de zeef open laten waar het sjabloon moet afdrukken.

het maken van je afdruk.

"Off-contact".
Om een mooie en scherpe afdruk te maken, helpt het om de zeef iets omhoog te houden van je druk-oppervlak tot het moment dat je het met je rakel een afdruk maakt. Dit wordt "off-contact" genoemd. Een muntstuk dat onder elke hoek van je raam is geplakt, kan een effectieve manier zijn om voldoende "off-contact" te hebben.

Papier.
Een van de sleutels tot een succesvolle afdruk is ervoor te zorgen dat uw papier elke keer op de juiste plaats ligt. Dit is met name het geval bij het afdrukken van een meerkleurenafbeelding, waarvoor het papier moet worden uitgelijnd of "in register"

Het zeefdrukraam is vastgezet (indien nodig - zie "framebasis/scharnierklemmen" in "uw werkruimte creëren",) plaats je vel papier onder de zeef en pas eventueel de zeef aan zodat het nauwkeurig op het sjabloon past. Mogelijk moet je het zeefdrukraam een paar keer optillen om de plaatsing te controleren.

Zodra je afdrukpapier correct geplaatst is, tilt je de zeef voorzichtig op, zorg ervoor dat u je papier niet verplaatst, en plak je twee stukken dik plakband of dun karton tegen de onderkant van uw papier, en twee aan de linker- of rechterrand. Deze registratieta-punten op de tafel zitten en fungeren als een "mal" om al het papier op de juiste plaats te houden.

Textiel
Als je shirts of tassen bedrukt, knipt je een stuk dik papier, karton of schuimplaat uit om in het shirt te schuiven om te voorkomen dat de inkt tijdens het afdrukken op de andere kant uitloopt. Als het je doel is om een afbeelding in één kleur op een shirt te printen, is de vuistregel voor het bedrukken van shirts om te proberen de afbeelding ongeveer 8 cm vanaf de kraag van het shirt af te drukken.

Gezien de neiging van textiel om te vervormen en uit te rekken kan het afdrukken van meerkleurige illustraties op stof een grotere uitdaging zijn dan printen op papier, maar het is niet onmogelijk. Zolang uw aanvullende afbeeldingen niet te dicht bij elkaar hoeven te staan, kunt u eenvoudig met extra zeefdrukramen over de eerder afgedrukte afbeeldingen heen afdrukken. Als het register nauwkeuriger moet zijn, zijn er andere opstellingen nodig om het gewenste resultaat te krijgen.

Het afdrukken van je afbeelding

Het afdrukken met behulp van je rakel is het hart van de zeefdruk. De snelheid waarmee je de rakel beweegt, de hoek van de rakel, de druk zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden voor een goede afdruk. De volledige afdrukslag bestaat uit het naar je toe trekken van de inkt op de "afdrukslag", en vervolgens de inkt lichtjes terugduwen naar de bovenkant van de zeef als een "retourslag" om de zeef opnieuw te beinkten en opnieuw af te drukken.

Proefdruk
Voor het printen is het altijd verstandig om wat "proefdrukken" af te drukken op kladpapier of stof. Dit zal je helpen eventuele problemen te herkennen en op te lossen voordat je "echt" gaat drukken. Je kunt proefdrukken op alles wat je hebt liggen.

Afdrukken, stap voor stap

Aanvullende materialen:
- spuitfles water (optioneel)

De volgende stappen leiden je door het afdrukproces:

 1. Breng een paar eetlepels inkt aan aan de bovenkant van de zeef (binnenkant raam), de kant het verst van je verwijderd). (Afb. 4) Geen inkt morsen op je ontwerp of open gaas.
 2. Plaats uw rakel achter de inkt, ongeveer 60 graden gekanteld om een scherpe afdrukrand te creëren. Trek de rakel naar je toe, over de afbeelding, onder een gelijkmatige maar forse druk (fig. 5)
 3. Stop VOORDAT u de onderkant van de zeef bereikt hebt,en til je zeef iets op om de zeef te scheiden van het afdrukoppervlak.
 4. Til je rakel op en plaats deze VOOR de hoeveelheid inkt.
 5. In de retourgang verplaats je de inkt, zonder enige druk, weer naar de bovekant van de zeef.
 6. Beëindig de retourgang VOORDAT je de bovenkant van de zeef breikt hebt. Til de rakel op en leg hem tegen de acherkant van de zeef, achter de inkt.
 7. Til de zeef op en haal de afdruk weg.

opruimen

inkt
Gebruik een spatel, rakel om alle overtollige inkt terug te doen in de originele pot of een andere luchtdichte pot. Overtollige inkt kun je gemakkelijk, op kamertemperatuur, meerdere maanden bewaren.
Alle Speedball-inkten zijn op waterbasis en kunnen veilig worden uitgewassen naar het riool. Zeep en water zullen overtollige inkt gemakkelijk wegspoelen. Inkt dat op de zeef is opgedroogd moet mogelijk verwijderd worden met een borstel. Het is normaal dat sommige inkten permanent vlekken kunnen maken op de zeef, maar dit heeft geen enkele invloed op de afdrukkwaliteit.

werkruimte, gereedschappen en benodigdheden
Zorg ervoor dat je je werkgebied schoon houdt. Gebruik bijvoorbeeld een afwasmiddel en een borstel om de rakel schoon te maken. Verwijder het eventuele plakband van de zeef en was de overtollige inmt weg met warm water voordat u doorgaat met het verwijderen van het sjabloon.

Het schoonmaken van je sjabloon

Als je je zeef weer opnieuw wilt gebruiken, laat dan geen zeefvuller achter op je zeef. Hoe sneller u de zeefvuller verwijdert.hoe gemakkelijker het zal zijn, zeefvuller die lange tijd op de zeef zit is heel moeilijk te verwijderen.

 • Was alle inkt van je zeefs. Zeefvuller kan worden verwijderd met Speedball's Speed Clean. Het is natuurlijk voor wat rood en zwarte inkt om vlekken op de zeef achter te laten. Dit heeft geen invloed op de afdrukmogelijkheden van je zeef
 • Breng Speed Clean aan beide zijden van de zeef aan met een spuitfles of giet direct op de zeef. Laat het een paar minuten weken.
 • Borstel beide zijden grondig met een zachte borstel totdat je ziet dat de zeefvuller begint op te lossen.
 • Laat nog eens 3 minuten weken.
 • Gebruik een slang met een sproeikop om de zeef schoon te spuiten. Heet water werkt het best. Hoe krachtigerde de straal water, hoe gemakkelijker de zeef zal uitspoelen.
 • Was je scherm nogmaals en laat drogen.