Het Inrichten van de werkruimte

Voordat je begint met afdrukken, heeft u een bruikbare ruimte nodig om af te drukken. Het volgende is daarbij belangrijk:

  • TOEGANG TOT WATER: om de zeef schoon te maken en gereedschappen.
  • EEN PLAT VLAK OM OP AF TE DRUKKEN: Een tafel die vies mag worden of een werkbank.
  • EEN PLEK OM JE AFDRUKKEN TE DROGEN: Of het nu gaat om posters of t-shirts je hebt een plek nodig waar je alles kunt drogen.
Basisgereedschap

Een rakel. Een typische rakel is gemaakt van een flexible kunststof blad of van ee lange rubberen strook gevat in een houten handvat. Speedball produceert een verscheidenheid aan maten en stijlen van rakels inclusief plastic of houten handvatten en 3 verschillende soorten rubber, het maakt niet uit welke rakel je gebruikt, kenmerkend is altijd dat de strook flexibel moet zijn, recht, schoon en zonder beschadigingen.

De zeef. Bij zeefdruk is het een houten of aluminium raam waarmee je afdrukt. In het verleden werd zijdedraad gebruikt voor de zeef, vandaar de engelse naam "silkscreen". Tegenwoordig worden alle zeven gemaakt van polyesterdraad. Het aantal "draden per inch" (of "mazen" per inch) bepaalt de resolutie van de zeef. Zeven met een hoge resolutie (200-300) kunnen fijne details afdrukken maar laten minder inkt door de zeef. Zeven met een resolutie van 85-150 drukken minder detail af maar laten meer inkt door, wat handig is bij het bedrukken van textiel of een dikke inkt zoals wit. Speedball heeft zeven met een resolutie van 85 - 305. Maar alle Speedball kits (materialensets) hebben een standaard resolutie van 110.

Een nieuwe zeef van wat olie, stof of vuill bevatten, nog van het fabricageproces. Daardoor kan het hechten van emulsie of tekenvloeistof een probleem zijn. Daarom is het verstandig om eerst de zeef te ontvetten met een borstel en een oplosmiddel. (afwasmiddel of "Speedball Speed Clean")

Voor effectief afdrukken moet de spanning van je zeef correct zijn. BELANGRIJK. Het betekent ook dat de zeef heel kwetsbaar is. Wees voorzichtig, als de zeef beschadigd wordt kun je de zeef vervangen of een nieuw zeefraam aanschaffen.

Voordat je je zeef gaat gebruiken, moeten de naden tussen de zeef en de zeefraam worden afgeplakt met tape, zowel aan de boven- als de onderkant van de zeef. Dit helpt bij de structurele integriteit van de zeef en het voorkomt dat water en inkt zich ophopen in de naden van het zeefdraam.

Inkt

Speedball produceert zowel inkten voor het bedrukken van stof als wel de acrylinkten die voor het bedrukken van papier gebruikt worden. Ze zijn beide op water-basis en hebben geen dampen. Ook zijn ze schoon te maken met water en zeep. De inkten worden geleverd in een breed scala aan kleuren, maar kunnen altijd met elkaar worden gemengd om aangepaste kleuren te creëren.

Zowel acryl- als textielinkten kunnen worden gebruikt om af te drukken op paper. Maar inkt voor stof zal alleen werken op stof.

 

Toevoegmiddelen

Er zijn ook toevoegmiddelen beschikbaar om de eigenschappen van de inkt te veranderen; extender en "transparent base" maken de kleur fletser of transparanter. "Retarder" (vertrager) vertraagt de droogtijd van de inkten.

Je kunt ook water gebruiken om de eigenschappen te veranderen. Voeg wat water toe om de inkt te verdunnen als dat nodig is. Het moet de dikte hebben van yoghurt.

Je kunt met een spuitfles met water ook voorkomen dat de inkt uitdroogt in de zeef tijdens het drukken

Media

Papier

Je kunt het beste afdrukken op dik papier. Dun papier is een probleem voor inkten op waterbasis. Het zal gaan trekken en vervormen. Gebruik daarom minimaal 300 grams papier. Ook dien je op ongecaot papier te drukken. Inkt droogt grotendeels door absorptie in de papiervezels. Als het papier gecoat is (afsluitende laag, bijv "glossy") dan zal het drogen van de inkt problematisch worden.

Textiel

Controleer eerst dat je de juiste inkten hebt voor het bedrukken van textiel. Andere water-based inkten zullen gelijk verdwijnen bij de allereerste wasbeurt van het t-shirt.

Na het drukken zal de inkt drogen, maar je zult eerst nog de inkt laten "hechten", d.m.v. een warmtebehandeling. Speedball inkten voor teztiel kunnen worden uitgehard met een strijkijzer. Controleer de instellingen van je strijkijzer vergeleken met de stof waarop je hebt geprint, gebruik alleen stoffen die kunnen worden blootgesteld aan temperaturen van ten minste 135 - 190 °C. Gebruik geen nylon, nylon is niet poreus en kan daarom geen inkt opnemen. Leg een vel papier (simpel kopieerpapier is het beste) over je gedrukte ontwerp en hard het uit met een strijkijzer gedurende 1 à 2 minuten.

Scharnieren voor het zeefdrukraam

De Speedball bodemplaat en scharnieren kunnen helpen om het zeefdrukraam stabiel te houden tijdens het drukken. Sommige Speedball zeefdruksets hebben een zeefdrukraam met scharnieren en bodemplaat. Ze zijn echter ook los te koop. Bij elk zeefdrukraam met bodemplaat wordt een zijsteun geleverd, om het zeefdrukraam omhoog te houden.