Etsnaalden en Lithonaalden

Dit is een verzameling naalden voor meerdere toepassingen. Vaak zijn de naalden voor meer dan één toepassing te gebruiken, afhankelijk van de vorm van de naald, de sterkte, en de soort houder. Een aantal toepassingen:

  • Als etsnaald, om de afbeelding te tekenen in de etsgrond. De sterkte van punt en houder is hier niet zo van belang. De vorm van de punt is belangrijk, met bijvoorbeeld ovale punten kunnen lijnen gemaakt worden die in breedte variëren.
  • Als Lithonaald. De term lithonaald wordt nog veel gebruikt, al wordt deze naald meer bij het etsen toegepast. Als Lithonaald werd de naald gebruikt om correcties aan te brengen op de steen. De vorm van de punt is daarbij essentieel, vandaar dat er veel verschillende punten zijn bij lithonaalden.
  • Als "stippelgereedschap" zowel in de etsgrond als bij het graveren (direct in de plaat)
  • Als "droge naald". Hierbij wordt direct in het metaal getekend,waarbij een braam ontstaat. Deze braam houdt ook de inkt vast, waardoor er karakteristieke "droge naald lijnen" ontstaan. Als droge naald dient de punt en de naaldhouder redelijk sterk te zijn, omdat er meer kracht op wordt uitgeoefend dan als etsnaald.

!