KENMERKEN VAN CHARBONNEL INKTEN

KLEURKRACHT

Kleurkracht is het vermogen van verf of inkt om bij het mengen de kleur van een andere verf of inkt te beïnvloeden. Of om kleur te geven aan een mengkleur met wit. Het pigmentgehalte van Charbonnel inkten is opmerkelijk hoog, zodat de inkten een grote kleurkracht hebben, zelfs na verdunning met Charbonnel White Transparent Base.

INKTEN EN AFSLAAN

Het inkten van platen met Charbonnel inkten gaat meer of minder gemakkelijk, al naar gelang de viscositeit van de inkt en het gebruikte pigment. Sommige zwarten laten zich moeilijk in de plaat werken omdat ze olie met een hoge viscositeit bevatten. Alle kleuren bevatten 30 poise standolie. Bij sommige kleuren is het inkten lastig door het pigment. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Prussian Blue. De inkt laat zich gemakkelijker in de plaat werken als u vóór het aanbrengen een beetje lijnolie aan de inkt toevoegt en de plaat verwarmt (vooral 's winters).

CONSISTENTIE

De consistentie van alle Charbonnel inkten is identiek; van de nieuwe 60 ml tube tot de 400 ml pot. De consistentie van een Charbonnel diepdrukinkt wordt afgemeten aan zijn viscositeit en zal enigszins variëren, al naar gelang het gebruikte pigment of- bij de zwarten -de viscositeit. U kunt de dikte van de inkt en de mate van hechting verminderen door lijnolie toe te voegen. Dat vergemakkelijkt het inkten en afslaan. U kunt ook 30 of 60 poise standolie gebruiken om de inkt minder visceus te maken. De inkt blijft dan dik (wat handig is als de inkt zich anders te gemakkelijk laat afslaan). Als u de inkt te vloeibaar vindt, kunt u wat White Transparent Base toevoegen.

DROGING

Etsinkt lijkt op olieverf en droogt door oxidatie. Maar omdat de laag bij diepdruk meestal minder dik is dan bij een olieverfschilderij, duurt het drogen niet zo lang. Bovendien absorbeert papier beter dan doek. De tijd die nodig is om diepdrukinkt door en door te laten drogenis ongeveer twee weken.

DEKKRACHT

Hoe we kleuren waarnemen wordt bepaald door de inwerking van licht op het zichtbare oppervlak. Bij een transparante kleur valt hét licht door de inkt of verf. Bij een dekkende kleur wordt het licht weerkaatst door het oppervlak. De doorschijnendheid of ondoorschijnendheid van Charbonnel inkten verschilt al naar gelang het gebruikte pigment. Deze eigenschap is heel belangrijk als u met meerdere platen werkt. Het aanbrengen van een dekkende kleur over een transparante kleur heeft beslist niet hetzelfde effect als het over elkaar heen afdrukken van, bijvoorbeeld, twee transparante kleuren.

KLEUREN MENGEN

Alle kleuren zijn onderling mengbaar

BEWAREN

Charbonnel inkt in tuben of potten is jaren houdbaar: Als het vetvrije papier waarmee de verf in de potten is afgedekt beschadigt raakt, vervang het dan door een nieuw stuk, zodat de bovenste laag niet indroogt.