Geschiedenis van een papierfabriek

1492
Naar men aanneemt was dit het jaar waarin de Arches papierfabriek werd opgericht, alhoewel veel niet bekend is. De papierfabriek werd regelmatig gekocht en verkocht en uitgebreid door locale ondernemers.

de oude Arches papierfabriek

1500
De papierfabriek leverde het papier voor de incunabelen (boeken gedrukt tot 1500), bijvoorbeeld Dürer's "Kronieken van Gutenberg".

de oude Arches papierfabriek

105
Volgens de legende is papier in China uitgevonden in 105 voor Chr. door Cai Lun, een edelman uit de Han-dynastie. Hij zag hoe wespen plantenvezels verzamelden en deze fijnmaalden met hun kaken. Hiermee verstevigden ze de wanden van hun nest. Cai Lun nam bamboevezels, vermaalde dit in water en bracht het aan op een wand, waardoor het vocht kon verdampen. Het papier was geboren.

751
Tijdens de strijd om Talas, bij Samarkand, in 751, raakte het geheim van papiermaken bekend in de Islamitische wereld; een aantal Chinezen werden krijgsgevangen gemaakt.

Een papiermaker en zijn gereedschappen. Manuscript uit Kashmir, circa 1850-1860.

1469
Het verhaal van Arches begint in de Vogezen, in de buurt van Epinal. De fabriek is genoemd naar de plaats Arches, of andersom, dat is niet meer duidelijk. De eerste papierfabrieken waren omgebouwde graanmolens, aangedreven door een waterrrad, aan de Rupt-de-Raon, nu Raon-au-bois genaamd.

1470
Andere graanmolens werden omgebouwd aan een andere zijtak van de Moesel, de Ruy d'Archettes. Al het hier gemaakte papier raakte bekend als van de Archettes papierfabrieken.

1700
De Arches en de Archettes papierfabrieken werden aanmerkelijk verbeterd. De matermerken van deze fabrieken zijn regelmatig terug te vinden op belangrijke documenten uit deze periode.

de "dubbele C" en de kroon van de keizer

1766
In 1766 werden de Arches papierfabrieken verkocht aan Claude Kupers, maar door allerlei zakelijke problemen ging het bedrijf ten onder.

Een label zoals aangetroffen op pakken Arches papier uit 1760

1775
De fabriek werd opgekocht door de belangrijke schrijver Caron de Beaumarchais. Hij deed dit om het werk te promoten van zijn vriend Voltaire. Het werk van Voltaire was verboden in Frankrijk. Ook kocht hij een drukkerij in Duitsland met hulp van Jean-François Le Tellier.

Voltaire

1784
Uit een document van een advocaat bleek Beaumarchais de echte eigenaar te zijn van de Arches papierfabrieken.

Beaumarchais

1788
Na een avontuur van 13 jaar, bleek Baron de Beaumarchais zijn plannen niet verder te kunnen uitvoeren, door gebrek aan middelen. Geruïneerd, verkocht hij Arches aan de gebroeders Desgranges, die papierfabrieken hadden in Luxeuil. Arches ging weer een moeilijke periode tegemoet.

Document ondertekend door Baron de Beaumarchais (1789)

1807-1823
Gedurende 15 jaren, produceerde Arches twee miljoen vellen papier met een zeer hoge kwaliteit en nieuwe formaten, genaamd Eléphants, Grand-Monde en Grande-Egypte. Hiermee werd de befaamde Description van Egypte gedrukt, gefinancierd door Napoleon I na zijn terugkeer uit Egypte. Het papier had speciale watermerken met "Het Oude en Nieuwe Egypte". Maar de grote investeringen die voor dit project nodig waren, ruïneerde de fabriek, ook omdat het Keizerrijk niet een goede betaler was.

Piramide's in Egypte

1814-1815
De Kozakken belegerden en plunderden de fabrieken

1829
Dennis Couad nam de fabriek over en zette e.e.a. op het juiste economische spoor. Zijn dochter, Marie-Thérère Morel, volgde hem op.

1860
Auguste Morel erfde Arches en vormde een vennootschap met Albert Masure en zijn neven, de Bercioux. Ze bouwden een nieuwe fabriek. De nieuwe fabriek was vlak bij de oude locatie, om overstromingen door de rivier te voorkomen.

Le Ruy d'Archettes

1869
De introductie van de Ingres MBM papieren, ontwikkeld voor de de schilder Dominique Ingres, wiens achternaam wordt gevolgd door de initialen van de drie eigenaren (Morel-Bercioux-Masure) . Dit papier wordt heden nog gemaakt. Indertijd had het Arches papier al een goede internationale reputatie. Het papier werd verkocht aan Pellerin d'Epinal (produceerde gekleurde prenten) , aan het atelier du Timbre (het eerste bedrijf dat postzegels drukte) alsook een aantal Duitse uitgevers.

Het vat met papierpulp

1895
Jules Perrigot, de schoonzoon van Albert Masure, werd de eigenaar van Arches. Hij transformeerde de fabriek naar de moderne tijd. Iemand met visie, die wist hoe de moderne technieken gebruikt moesten worden bij papierfabricage. Arches specialiseerde in de productie van 3 soorten papier; Papier voor bankbiljetten, voor aquarellen en voor de produktie van kunstboeken.

De Arches fabrieken eind 19e eeuw

1900
De eerste grote expositie van Parijs. Jules Perrigot presenteerde daar zijn papieren. De cylinder-machines vervingen het handscheppen op dit moment, terwijl het gebruik van stoom het droogproces aanmerkelijk versnelde.

Portret van Jules Perrigot

1928
Dankzij de kwaliteit van de watermerken, begon Arches met succes waardepapier te maken (voor bankbiljetten)

1942
Jules Perrigot stierf. Etienne, zijn zoon, en Alex Carretelet, zijn schoonzoon namen het familiebedrijf over. Er werden ook andere producten gemaakt; papier voor filters, dragers voor schuurpapier, en gelaagde dragers gebaseerd op formica.

Dragers voor schuurpapier

1954-1956
In deze periode waren er vier grote papierfabrieken die papieren maakten met een hode toegevoegde waarde (bankpapier, paspoorten e.d.) Ze fuseerden in 1954 en dit leidde tot de eerste groep papierfabrieken; Arjomari. De naam van de groep kwam van de eerste twee letters van de deelnemende papierfabrieken; Arches, Johannot, Marais, Rives.

1968
Het bedrijf Prioux trad toe tot de fusie, en de naam werd Arjomari-Prioux, een van de eerste en wereldwijd opererende groep papierfabrieken.

1980
De ontwikkeling van duurrzame aquarelpapieren en kunstdrukpapieren. Dit papier wordt zuurvrij gemaakt en zonder witmakers omdat het papier duurzaam dient te zijn. Dit wordt aangegeven door het symbool voor "oneindigheid" in het watermerk in te voeren.

1990
Arjomari fuseert met het Engels-Amerikaanse bedrijf Wiggins Teape Appleton en wordt Arjo Wiggins Appleton (AWA). Het nieuwe bedrijf wordt nummer 1 op het gebied van de productie van waardepapieren.

250 prenten, gedrukt op Velin d'Arches worden de ruimte ingestuurd aan boord van de Space Shuttle Discovery. Dit was voor Arches de enige manier om de eeuwigheidswaarde van het papier te vieren.

1992
Een voorspoedig jaar voor de Arches papierfabrieken. Een grootse viering van het 500 jarig bestaan.

2000
Arches viert het begin van het derde milennium door de uitgifte van een beperkte serie aquarelpapieren met als watermerk "jaar 2000".