Hoogdrukvormen (beelddragers)

Hoogdrukvormen zijn de beelddrager bij de hoogdruk. Ze kunnen uit allerlei materialen bestaan; zoals linoleum, hout, plastic, metaal enz.
Een hoogdrukvorm wordt ingeinkt en afgedrukt op papier, waarbij de verhoogde delen de inkt vasthouden en overdragen op het papier. De "uitgesneden" of "uit-geëtste" delen nemen de inkt niet aan en dragen daarom ook niets over op het papier. Een aantal soorten beelddragers;

  • Linoleum (standaarddikte 3,2 mm). Goedkoop materiaal, gemakkelijk te bewerken, snijweerstand is in alle richtingen ongeveer hetzelfde. Niet geschikt voor hoge oplages.
  • Linoleum, gelijmd op MDF-plaat . Hiervoor geldt hetzelfde als voor het linoleum hierboven, maar het snijden in het linoleum is wat gemakkelijker omdat het linoleum ondersteund wordt door de MDF-plaat. Ook het afdrukken wordt hierdoor gemakikelijker; het linoleum blijft vlak. Verder is het voordeel dat het "linoleum-blok" in kombinatie met een andere hoogdrukvorm gedrukt kan worden, of in combinatie met letters (loden letters).
  • Zachte Kunststof plaat (soorten vinyl, easy cut, enz). Snijdt vaak gemakkelijker dan linoleum. Het mag echter niet te "rubber-achtig" zijn, omdat dan fijne details problematisch kunnen worden.
  • Langshout. Houtsnedes worden in langshout gesneden. Dit vereist veel vakmanschap o.a. omdat het snijden in verschillende richtingen verschilt in weerstand. Het snijden in de richting van de houtnerf is gemakkelijker dat het snijden dwars op de houtnerf. In de "Japanse houtsnedes" word veel gebruik gemaakt van hout van de "Katsura-boom" (Japanese Judas-Tree)
  • Multiplex voor houtsnede. Wordt meestal Sina Ply Wood genoemd. Oorspronkelijk lindenhout uit Japan. Kan ook van berkenhout of kersenhout zijn. Hoe harder de houtsoort des te fijnere detais mogelijk zijn.
  • Kopshout. Dit hout wordt gebruikt voor het maken van houtgravures. Palmhout is het beste hout voor deze toepassing, het is echter moeilijk verkrijgbaar en alleen in kleinere maten. Palmhout is zeer geschikt voor heel fijne details, het heeft een dichte struktuur en laat grote oplages toe. (duizenden). Palmhout groeit erg langzaam en daarom beperkt leverbaar. Naast Palmhout is ook hout van de meeste fruitbomen geschikt zoals "citroen-hout", (lemon-wood), en perenboomhout. Lemonwood (heeft deze naam, omdat tijdens het snijden het naar citroen ruikt), is een veel gebruikt alternatief voor Palmhout (Boxwood). Ook een heel dichte struktuur, dus veel detail mogelijk, maar iets minder hard dan Palmhout, en daardoor gemakkelijker te snijden. Perenboomhout is iets minder dicht dan Lemonwood, maar kan heel goed gebruikt worden als de details iets minder fijn zijn. Esdoorn wordt ook gebruikt voor houtgravures, het is veel goedkoper dan palmhout of "lemonwood"; een uitstekend materiaal om het vak van houtgraveur te leren.
  • Harde Kunststof plaat (Perspex o.i.d.) Wordt als alternatief gebruikt voor kopshout bij houtgravure. Transparant kunststof kan voordelen hebben bij het drukken in meerdere kleuren. De registratie is eenvoudiger omdat de drukvorm transparant is.
  • MDF en HDF. Medium density fibre board en High density fibre board. Een geperst board met middelharde of hoge dichtheid. Gemaakt van houtvezels onder hoge druk samengeperst en gebonden met harsen. Het materiaal is geschikt voor houtsnedes, maar niet voor fijne details omdat het kan afbrokkelen. De snijweeerstand is in alle richtingen gelijk. Snijgereedschap zal sneller slijten vanwege de harsen.

!