Gebruiksaanwijzing

De Akua Pin Press is ooit ontwikkeld voor het drukken van monotypes. Maar het kan, in beperkte mate, ook worden gebruikt voor hoogdruk. De rol is heel nauwkeurig gemaakt zodat er een gelijkmatig contact is tussen de rol, het papier en de plaat. De onderdelen zijn uit aluminium gemaakt en hebben een lange levensduur.

Gemakkelijk in het gebruik
Rust met de palmen van je handen op het vlakke deel van de handgrepen tijdens het drukken

Ingebouwde standaard.
De handgrepen dienen als standaard als de pers niet wordt gebruikt.

Het afdrukken van monotypes met de PinPress

 1. Maak je afbeelding op een dunne plaat met glad oppervlak. (bijvoorbeeld PVC 0,5mm dik)
 2. Leg deze plaat op een vlak oppervlak - een stevige glazen plaat is aan te bevelen.
 3. Leg het papier op de plaat.
 4. Zet de pers in het midden van het papier.
 5. Ga, onder lichte druk, een paar keer heen en weer, zodat de inkt en papier aan elkaar hechten.
 6. Gebruik dan meer druk. Rol dan helemaal door tot aan de einden van de plaat.
 7. Til een hoek van het papier een beetje op om de druk te controleren.
 8. Gebruik meer druk, indien nodig.

De drukplaat (vlakke stevige plaat als fundament)
Als je de beschikking hebt over een stevige glazen plaat is het prima. Sommige gelamineerde platen, plexiglas, of andere kunststof platen zijn niet helemaal vlak. Je kunt het oppervlak controleren door er een Pin Press overheen te rollen. Als er ruimte is tussen de PinPress en de plaat, zal daar de inktoverdracht niet optimaal zijn. Voor een optimale druk, is het het beste om de plaat op een hoogte te hebben iets lager dan de heup.

Monotype platen
Maak je afbeelding op een dunne plastic plaat. ( 1mm of dunner). Bijna elk glad, niet poreus oppervlak is goed. Als er een braam op de randen zit, haal deze dan weg met fijn staalwol.

Het maken van de afbeelding
Elk merk "water-based" of "oil-based" inkt kan worden gebruikt met de Pin Pers. Voor het beste resultaat adviseren we echter Akua inkten. Omdat Akua inkten niet drogen op niet poreuze oppervlaktes, kan men lange tijd ongestoord bezig zijn met het maken van de afbeelding. Er is nooit een noodzaak om te haasten. Inkten, rollers, kwasten, palet, en ininktplaten kunnen zonder problemen onbedekt blijven liggen.
Akua inkten kunnen worden opgebracht met een kwast, inktrol, spons, "Akua Applicators" enz. Voorkom sterke concentraties van inkt, want dan kan grote vlekken veroorzaken tijdens het drukken. Experimenteer ook eens door meerdere drukplaten te gebruiken voor een vel papier. De intensiteit van de Akua kleuren wordt veel sterker bij meerdere lagen inkt. Over het algemeen, werk van licht naar donker. Probeer ook "Akua Transparent Base" voor het maken van meer transparante kleurlagen.

Het inrollen
Voor de beste resultaten, gebruik dikkere inkt. Akua Intaglio kan direct uit de pot gebruikt worden en Akua Kolor kan dikker gemaakt worden.

 • Akua Intaglio Inkt. Akua Intaglio heeft een sterke kleurintensiteit, direct uit de pot, zonder toevoegingen.
 • Akua Kolor Inkt. Akua Kolor is van zichzelf te dun. Zonder verdikkingsmiddelen is Akua Kolor alleen goed te gebruiken voor monotype, met gebruik van een etspers. Maak Akua Kolor dikker door Akua Transparent Base toe te voegen (zoveel als je wilt) of Akua Tack Thickener (klein beetje).

Schilderen
Akua Kolor en Akua Intaglio kunnen beide voor het schilderen gebruikt worden. Beide inkten hebben dan wat aanpassingen nodig.

 • Akua Intaglio Inkt. Als Akua Intaglio Inkt te dik is voor het schilderen, maak het dan wat dunner door Akua Blending Medium toe te voegen. Schilder vervolgens je afbeelding direct op de plaat.
 • Akua Kolor Inkt. Om handmatig af te drukken met Akua Kolor is het nodig om de plaat eerst te voorzien van een laag Akua Release Agent. Rol een dunne laag Release Agent op de plaat. Schilder vervolgens met Akua Kolor. TIP. voeg aan paar druppels Akua Kolor inkt toe aan de Release Agent, waardoor er een verschillende plaattoon ontstaat.

Welk papier?
Glad papier is het beste. Papier voor litho, offset en hoogdruk is prima geschikt. Het papier moet goed gelijmd zijn. Te kenken valt aan Arches 88, Simili Japon, Zerkall litho papier, etc.

Register,
Leg het register chabloon onder het glas. Doe een beetje water tussen het oppervlak van de glazen plaat en de drukplaat. Het water zal de drukplaat naar beneden drukken en zal voorkomen dat de plaat verschuift. Niet te veel water toevoegen.

Schoonmaken
Maak de Pin Pers schoon met een zachte doek. Met afwasmiddel kan alle inkt verwijderd worden. Gebruik niet te veel water.