Gebruiksaanwijzing vaste tusche voor lithografie.

Tusche opgelost in gedestilleerd water heet watertusche. Bij watertusche ontstaat geen homogene grijstoon omdat de tusche niet zozeer oplost in het water, maar er zich mee vermengt. Opgedroogd zijn de deeltjes vet met het blote oog zichtbaar. Het effekt doet denken aan een aquarel. Als watertusche op een steen wordt geschilderd en gedroogd,is er uiteindelijk iets te zien met veel lijnen, een soort topografische kaart. Het grijs is dus niet helemaal homogeen, al is dat alleen van zeer dichtbij te zien. Als de tusche met warme lucht wordt gedroogd, zal de toon homogener worden.

Met leidingwater is er geen goede tusche te maken omdat de kalk verstorend werkt

Het aanmaken van watertusche:

Maak een schoteltje en/of het staafje tusche heet met behulp van de kachel of een föhn. Pak de staaf tusche en wrijf/smelt er wat van op het schoteltje. Giet een scheutje gedetilleerd water op het schoteltje. Los de tusche op door het met je vinger te verwrijven. Watertusche in instabiel. Het kan niet worden bewaard. Watertusche wordt altijd vers aangemaakt.

Het aanmaken van terpentijntusche (of ander oplosmiddel)

Tusche opgelost in terpentijd kan hele mooie egale halftonen opleveren, in tegenstelling tot watertusche. Oplossen in terpentijn is het beste, maar terpentine, wasbenzine en thinner kan ook. Het aanmaken gebeurt op dezelfde manier als watertusche.