Autografische Inkten

Er worden verschillende transfer methodes toegepast in de lithografie. Transfers worden toegepast omdat het gemakkelijker is om op papier te werken, of om te voorkomen dat een steen met een oorspronkele tekening er op, wordt beschadigd. Transfers worden ook gebruikt om dezelfde tekening op meerdere stenen over te zetten. Het papier dat voor deze transfers wordt gebruikt verschilt, evenals de inkten die voor de verschillende toepassingen gebruikt worden.

Senefelder had al een grote belangstelling voor transfers, vooral omdat hij dan niet in spiegelbeeld hoefde te schrijven, omdat bij transfers afbeeldingen twee keer in spiegelbeeld worden overgezet (eerst van het papier naar de steen en dan van de steen naar de afdruk)
In het begin gebruikte Senefelder normale teken inkt maar hij relaliseerde zich spoedig dat het te moeilijk was om een bevredigend resultaat te krijgen. Als de lithosteen verwarmd werd ging het beter. Het nadeel was echter dat daardoor de transfer moeilijker werd. Im dit probleem te voorkomen ontwikkelde hij inkt voor "koude transfers". De ingredienten waren als volgt:

lak.....................3 delen
was...................1 deel
talk.................6 delen
mastiek in korrels....5 delen
zeep...................4 delen
lamp black...........1 deel

Als de inkt niet goed van het papier loskomt en "schoon" op de steen komt (tijdens het drukken), voegde Senefelder een beetje boter toe. Deze toevoeging kon alleen worden gedaan door de inkt opnieuw te smelten. De temperatuur in de werkruimte was van groot belang voor het resultaat. Als het te koud was, werd de inkt te stijf en was een transfer onmogelijk. Later werden de transfer methodes beter, zeker vanwege het gebruik van speciaal papier. Twee soorten papier werden ontwikkeld, eentje (autografisch papier) voor de transfer van geschreven tekst en muziek, en transfer papier, die vaak gegreind was als een steen, en welke gebruikt werd voor tekeningen. Autografisch inkt kan zowel vast als vloeibaar zijn. Een algmeen recept zoals van Doyen, bestaat uit:

witte was.................100 delen
marseille zeep............80 delen
lak..............................160 delens
dragon's blood............. 60 delen
zuiver talk...............50 delen
(dragon's blood wordt in dit recept als kleur gebruikt )

Deze oplossing dient in een goed gesloten fles bewaard te blijven. Als het dikker wordt, een beetje gedestilleerd water toevoegen, terwijl het mengsel verhit wordt.

For more information about autographic inks, check Lithography in André Béguins technical dictionary.(http://www.polymetaal.nl/beguin/mapl/lithography.htm)