Papier van Somerset

"SOMERSET", Papierfabriek ST. CUTHBERTS MILL

Papierfabriek St. Cuthberts is de enig overgebleven commerciële papierfabriek in de buurt van Wells, Somerset, in Engeland. De eerste papierfabriek op die plek draaide op waterkracht en op deze plek gebouwd vanwege het schone water van de rivier Axe. Het met de hand scheppen veranderde in de loop der tijd, en via vele eigenaren, naar een rondzeefmachine.

Dit was een van de eerste rondzeefmachines in Engeland. Tegenwoordig is de "Inveresk Group of Papermakers" eigenaar van St. Cuthberts. Deze groep is een van de grootste papierfabrieken voor kunst-toepassingen. Men kan zeer breed papier maken omdat men de beschikking heeft over een machine van 152.4 cm breed. De meeste papieren zijn gemaakt van 100% katoen, zoals Somerset en Saunders Waterford, maar men maakt ook papier van 100% sulfiet-celstof.
Somerset is een populair papier van de historische papierfabriek St. Cuthbert’s Mill in Engeland. Het papier kwam op de markt in de vroege jaren 1970. In samenwerking met een Amerikaanse groothandel en mede gebaseerd op de vraag vanuit de grafische kunst sector, werd het beperkte gamma papieren uitgebreid tot een complete reeks grafiekpapieren, gemaakt op een rondzeefmachine.
Naast de populariteit bij grafici, is Somerset ook een prachtig tekenpapier vanwege het zachte en soepele karakter, van alle drie soorten oppervlak.
Het werd ook een luxe papier voor de schrijfwarenindustrie. Het is geschikt voor typografie, diepdruk, thermografie en preegdruk. (blinddruk).
In de late jaren1990 werd Somerset een vooraanstaand papier in de nieuwe wereld van digitaal drukken. Om aan de vraag te voldoen werden er meer afmetingen en gewichten geïntroduceerd. Dit leidde tot de ontwikkeling van een versie gecoat voor inktjet printers, met de naam Somerset Enhanced Velvet, een belangrijk papier in de geschiedenis van het giclee drukken. (speciale druktechniek voor inktjetprinters)

Fabricage-methode

Rondzeefmachine

Materiaal

100% katoen

Levensduur

zuurvrij, calcium-carbonaat gebufferd, pH-waarde 7-9

Authenticiteit

De meeste papieren hebben een watermerk

Vezelrichting

In de lengte

Kenmerken

In de stof verlijmd ("half verlijmd", 4 schepranden (2 "natuurlijk" en 2 "gescheurd").

Somerset papier blijft vlak na het drukken en heeft een zeer lange levensduur. Leverbaar in acht lichtvaste kleuren , en een diep zwart.

Somerset is leverbaar in vier oppervlaktes; "book" (=glad), "satin" (lichte oppervlaktestructuur), "velvet" (meer oppervlaktestructuur), "textured" (grovere structuur) in combinatie met diverse soorten wit en een zwart.

Het is praktisch onmogelijk om de exacte papierkleur op een computerscherm weer te geven. Daarom is het aan te bevelen om een papiermonster te hebben.

!