Platinotype

Platinotype is een oud fotografisch process, waarbij de afbeelding gevormd wordt door het metaal platina. Dit in tegenstelling tot de traditionele foto's waarbij zilver gebruikt wordt. Het proces was populair in de tweede helft van de 19e eeuw en begin 20e eeuw. Toen kwam "platina-papier" beschikbaar. Belangrijke kunstenaars als Alfred Steiglitz, Edward Steichen en Paul Strand gebruikten deze techniek.
Er zijn twee essentiële eisen voor platina papier: Ten eerste; het papier moet een glad oppervlak hebben (niet spiegelglad) en een goede "natte" sterkte (intern en extern gelijmd) zodat het papier na veel "ontwikkelbaden" goed vlak opdroogt.
Ten tweede: het papier moet zonder basische stoffen zijn (zoals calcium carbonaat), omdat anders deze chemicaliën kunnen reageren met andere stoffen, waaronder de kwaliteit van de prent kan lijden.
Een platina-emulsie reageert perfect op licht, wat resulteert in prachtige toonwaardes in zwart-wit fotografie. Het is ook de enige archiefkwaliteit binnen de fotografische processen. De platina druk zal onveranderd blijven zolang het papier waarop het gedrukt is, bestaat. Het maakt de afdruk "onsterfelijk"