Technische gegevens JH-30

Plaatformaat (bed)

30 x 60cm

Diameter van de bovenwals

8,5 cm

Dikte van het bed

1 cm

Wanddikte van de bovenwals

1,5 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

8 cm (massief)

- Lengte (van de zijframes)

51 cm

Diameter van het spaakwiel

95 cm

- Breedte (incl. spaakwiel)

42 cm

Dikte van de stalen zijframes

1,6 cm

- Hoogte

35 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

4 cm

Lengte van de walsen

30 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 12

Gewicht van de pers

45 kg

Afmetingen van het onderstel (optioneel)

HxBxL
80x37x48cm

Werkhoogte zonder onderstel

10 cm

Werkhoogte met onderstel

89 cm

Algemeen
Materiaal van de drukplaat, het "bed":
De plaat is gemaakt van lagen papier, gedrenkt in hars en geperst onder hoge druk en temperatuur. Vervolgens is de plaat aan beide kanten voorzien van een melamine coating. Ideaal materiaal, in vergelijking met een metalen bed; trekt niet krom, gaat niet roesten, goedkoop, veilig (=niet zwaar), drukvast, kan worden betekend.
Aandrijving op onderwals of bovenwals:
Men stelt ons regelmatig de vraag welke aandrijving beter is. Het antwoord is; er is geen verschil t.a.v. het drukken. Het papier "voelt" echt niet het verschil tijdens het drukken.

 

Deze pers is uitgevoerd als een iets lichtere versie van de JS-serie. De pres wordt direct aangedreven op de onderwals d.m.v. een spaakwiel.
Door de beperkte grootte van deze pers en het feit dat de walsen in koggellagers draaien, draait deze pers licht, waardoor een tandwielvertraging niet noodzakelijk is. De harde kunststof plaat wordt aan beide zijden geleid door de stalen zijframes.
Als de drukspindels worden losgedraaid komt de bovenwals door veerdruk omhoog. Hierdoor ontstaat een opening tussen de bovenwals en het bad, wat handig is bij het drukken van houtsnedes en linosnedes.
Het spaakwiel is aan de pers bevestigd met een spieverbinding. Het spaakwiel kan hierdoor eenvoudig van de pers af worden gehaald.
Een stapeltje karton of leer kan onder de drukspindels worden geplaatst (tussen het speciaal daarvoor angebrachte "drukplaatje" en het "lagerblok" van de bovenwals). Hierdoor wordt de bovenwals iets "flexibeler" wat handig kan zijn bij het afdrukken van houtsnedes. Een houtsnede is immers nooit helemaal vlak. Een flexibele bovenwals kan de drukvorm in enige mate "volgen", waardoor de inktoverdracht naar het papier beter verloopt.
Bijpassende onderstellen kunnen worden geleverd. De zijframes van de persen zijn er op voorbereid en hebben schroefgaten waarmee de pers op het onderstel kan worden vastgezet. De onderstellen zijn uitgevoerd met twee houten legborden . Er is een versie zonder zwenkwielen (JSO-30), en er is een versie met vier zwenkwielen. De zwenkwielen hebben nylon wielen van 9 cm diameter en een dubbel werkende rem (draaiing en zwenking). Nylon wielen hebben geen vering (in tegenstelling tot rubberen wielen). Daardoor zal de pers, ook op zwenkwielen, stabiel staan. Zie de afbeeldingen hier onder.

Een etspers JH-50 met een onderstel zonder zwenkwielen. Het onderstel is samengesteld gelast en met bouten aan de pers vastgeschroefd

Een etspers JH-50 met een onderstel met zwenkwielen. De zwenkwielen hebben een groot draagvermogen, de wielen zijn van 9 nylon en dubbel geremd (draaiing en zwenking). De pers zal daardoor stabiel blijven staan.

Afbeelding van het onderstel. Aan de bovenkant zijn de gaten te zien waarmee het onderstel d.m.v. vier bouten wordt vastgeschroefd aan de etspers JH-30. De buitenafmetingen van de JHOW-30 zijn gelijk aan bovenstaande afbeelding.