Uitgebreide beschrijving van de etspers JM-15

 

Technische gegevens;

Plaat formaat

15 x 30 cm

Wanddikte van de bovenwals

1 cm

Dikte van de plaat

0,8 cm

Diameter van de onderwals

4 cm

Afmetingen van de pers;

Diameter van het spaakwiel

48 cm

- Lengte (van de zijframes)

26 cm

Dikte van de stalen zijframes

0,6 cm

- Breedte (incl. spaakwiel)

22 cm

Afmetingen van kartonnen doos

49x31x18 cm

- Hoogte

17 cm

Schroefdraad van drukspindels

M10

Lengte van de walsen

15 cm

Max.doorlaat tussen plaat en bovenwals

2,5 cm

Diameter van bovenwals

5,5 cm

Gewicht

10 kg

Algemeen
Materiaal van de drukplaat, het "bed":
De plaat is gemaakt van lagen papier, gedrenkt in hars en geperst onder hoge druk en temperatuur. Vervolgens is de plaat aan beide kanten voorzien van een melamine coating. Ideaal materiaal, in vergelijking met een metalen bed; trekt niet krom, gaat niet roesten, goedkoop, veilig (=niet zwaar), drukvast, kan worden betekend.
Aandrijving op onderwals of bovenwals:
Men stelt ons regelmatig de vraag welke aandrijving beter is. Het antwoord is; er is geen verschil t.a.v. het drukken. Het papier "voelt" echt niet het verschil tijdens het drukken.

Deze etspers wordt direct op de onderwals aangedreven d.m.v. een spaakwiel. De spaken zijn met een schroefdraadverbinding in de naaf vast gedraaid. Ze kunnen vast en los gedraaid worden door een schroevedraaier door het gat in de spaak te steken en vervolgens de spaak rond te draaien. De onderwals draait in glijlagers en de bovenwals is kogellagers. De harde kunststof plaat wordt geleid tussen de beide zijframes.. Als de drukspindels worden losgedraaid gaat de bovenwals door veerdruk omhoog. Daardoor ontstaat er ruimte tussen de plaat en de bovenwals, hetgeen vooral heel handig is bij het drukken van houtsnedes en linosnedes. De bovenwals kan vrij ver omhoog (het laatste stuk echter niet meer op veerkracht). Daardoor is de maximale ruimte tussen de plaat en de wals ongeveer 2,5cm. Men kan een stapeltje karton of leer onder de drukspindel doen, waardoor de pers iets flexibel wordt. Deze flexibiliteit kan handig zijn als er wordt gedrukt vanaf hout of linoleum. Hout is nooit helemaal vlak, waardoor de inktoverdracht naar het papier op een ongelijkmatige manier kan gebeuren. De bovengenoemde flexibiliteit geeft de bovenwals, in beperkte mate, de mogelijkheid om oneffenheden in de drukvorm "te volgen". In vroegere tijden had dit karton of leer een andere funktie. Toen waren de zijframes van het kwetsbare gietijzer gemaakt. Als er door een "ongelukje" (schaar op het bed laten liggen) plotseling veel spanning in de zijframes kwam, was de kans groot dat het frame brak. Het stapeltje leer kan dan echter de spanning opvangen waardoor het frame veelal niet brak. De JM-15 staat op vier kunststof pootjes. Er zijn een aantal extra gaten in de zijframes geboord, die benut kunnen worden bij het vastzetten van de pers op een tafel. Er zijn 4 haken meegeleverd waarmee de pers op een tafel kan worden vastgezet. Deze pers kan gebruikt worden voor het afdrukken van "droge naald" , lijnetsen, gravures, aquatint, en ook hout-en linosnedes. De pers wordt geleverd in een stevige kartonnen doos.