Palmhout (boxwood) voor houtgravures


Palmhout komt van de "Buxus sempervirens"

Palmhout van de "Buxus" (Buxus sempervirens) is inheems in het westen en zuiden van Europa. Andere Buxus-soorten komen voor in Azië, Afrika, Madagascar, het noorden van Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Deze boom groeit heel langzaam en wordt tussen de 2 en 12 meter hoog. Europees Palmhout ("Box") komt bijvoorbeeld uit het zuiden van Engeland. De naam is nog terug te vinden in bijvoorbeeld "Bexhill-on-Sea" in Sussex en Box Hill in Surrey.
Palmhout is bij uitstek geschikt voor houtgravure; het werd gebruikt door Thomas Bewick, Blake, Calvert en ontelbare "loongraveurs" in de 18e en 19e eeuw. Ook wordt het tegenwoordig nog veel gebruikt, het is echter vrij kostbaar en heel moeilijk in grotere maten te verkrijgen, vanwege de trage groei van het hout. Alleen palmhout heeft die speciale combinatie van hardheid en een dichte, uniforme structuur, die nodig is om heel fijne scherpe details te maken. Dit geldt zeker voor het graveren van gekromde lijnen, waarbij een iets grovere houtstructuur het graveren bemoeilijkt. Palmhout is ook het meest slijtvast en daarom geschikt voor zeer grote oplages. (tot 1 miljoen afdrukken).
De Palmhout blokken worden geleverd op "ongeveer" Engelse hoogte (typografenterm), hetgeen neerkomt op ongeveer 23mm. Veelal zal het blok dus iets moeten worden opgehoogd om op de juiste letterhoogte te komen (bijna 25mm)