De Zout-Sulfaat-Ets voor Aluminium.

Vanwege de zachtheid en de grovere struktuur is aluminium iets minder geschikt voor diepdruk dan andere metalen. Tegenwoordig wordt aluminium voor droge naals gebruikt en als drager voor fotopolymeer film.

De zout-sulfaat-ets geeft echter op aluminium speciale effecten. Er ontstaat een duidelijke oppervlakte-ruwheid tijdens het etsen van aluminium met de zout-sulfaat-oplossing. Deze struktuur is vergelijkbaar met "mezzo-tint" of "aquatint" . Als een plaat met deze "natuurlijke" ruwheid wordt afgedrukt ontstaat er een diep zwart. Dit betekent dat een "open bijting" (crevé) niet mogelijk is bij deze techniek. Dit geeft extra mogelijkheden.
Normaal gesproken hebben zowel kopersulfaat als zout geen direkt corrosief effect op het metaal. Etsen wordt alleen megelijk als beide stoffen in oplossing zijn gebracht, waarbij de hoeveelheid zout (natrium-chloride) ten minste het dubbele moet zijn van de hoeveelheid kopersulfaat. Andere metalen kunnen eenvoudig worden geëtst, als ze maar vetvrij zijn. Bij aluminium geldt dat niet. Aluminium vormt heel snel een dicht oxide-huidje. Daarom moet vlak voor het etsen het aluminium oppervlak met fijn staalwol worden geschuurd. Dit moet ook worden gedaan voordat er eventueel acryl etsgrond op wordt gebracht.

Evenals bij het etsen van zink, ontstaat er een koperachtig "sediment" dat aan het oppervlak komt drijven en regelmatig dient te worden verwijderd. Tijdens het etsen komen er ook belletjes waterstofgas aan het oppervlak.

De Zout-Sulfaat-Ets voor Aluminium.

1

70 gram kopersulfaat

2

140 gram natrium-chloride (keukenzout)

3

1 liter water

grotere hoeveelheden in de zelfde verhouding mengen.